'Barıştan yanayız'

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun barışçıl yollardan çözülmesinden yana olduklarını söyledi. Zirve çerçevesinde, bölge sorunlarının ele alındığını anlatan Esad, "Biz, uluslararası çatışmaların odağı olmak istemiyoruz" diye konuştu.

Yayınlanma: 04.09.2008 - 11:53
Abone Ol google-news

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Şam'da gerçekleştirilen dörtlü zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Suriye ziyaretine dün başlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İran'ın nükleer dosyasını da ele aldıklarını belirtti.

"İran'ın nükleer dosyası konusunda Suriye barışçıl yolların kullanılmasından yanadır" diyen Esad, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Prensi Şeyh Hamid Bin Halife Bin Tani ile de görüşeceklerini söyledi.

Ülkesi ile Lübnan arasındaki sorunların genel olarak çözüldüğünü ve ikili ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğini kaydeden Esad, iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandığını ve bu anlaşmaların yıl sonuna doğru yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Irak'taki duruma da değinen Suriye lideri, "Irak'ta istikrar konusunda bir iyileşme söz konusu, ancak Kerkük'te Kürtlerle Araplar arasında, Şiiler ile Sünniler arasında tehlikeli çatışmalar yaşanıyor. Irak'ta istikrar, ülke içindeki grupların diyaloğuyla sağlanabilir. Suriye ve Türkiye bundan yana çaba sarf ediyor" diye konuştu.

Esad, Irak'ta yaşanan sorunların çözümüne yönelik daha önce bölge ülkelerinin katılımıyla yapılan toplantıların somut sonuçlarının olmadığını, Irak'a komşu ülkeler arasında yardımlaşmanın artırılması için ciddi adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Gürcistan meselesine de değinen Esad, "Gürcistan meselesinde biz savaştan değil, barıştan yanayız. Çözümün diyalogla sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Esad, dörtlü zirvenin kapanış konuşmasında da, Orta Doğu'nun çok farklı bir bölge olduğunu belirterek, "Öyle bir bölge ki, bazen bütün veriler baştan sona değişebiliyor. Aynı hızla dengeleri sağlayamayanlar başarılı olamaz" diye konuştu. Orta Doğu'da ve dünyada birçok değişikliğin meydana geldiğini ve Orta Doğu sorununun bütün dünyayı etkilediğini kaydeden Esad, "Bizim bir araya gelme nedenimiz istikrarın sağlanmasını istememizdir. Fransa'nın Arap dünyası üzerinde etkileri var. Türkiye, İsrail ile dolaylı görüşmeleri gerçekleştiriyor. Barış ve istikrar için uluslararası desteğin olması gerekir. Halklar arasında gerçek bir barışın sağlanması için bu destek gerekli" dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler