Tartışmalı yasaya tartışmalı karar

İran'da kadın ve insan hakları gruplarının eleştirilerine hedef olan yeni aile yasası taslağının oylanması, protestolar nedeniyle ertelendi. Taslakta erkeklere yeni haklar tanınırken kadınlara ise yine sınırlayıcı uygulamalar öngörülüyordu. Aşırı muhafazakar hükümetin hazırladığı taslağa İran Yargı Erki de karşı çıkıyordu.

Yayınlanma: 04.09.2008 - 12:37
Abone Ol google-news

İran'da yeni aile yasası taslağı protestolar nedeniyle ertelendi. Taslak, erkeklere, ilk eşlerinin iznini almadan ikinci bir kadınla evlenme hakkı tanıyor. Taslağın başka bir maddesi, boşanma durumunda kadınlara erkek tarafından verilen tazminat niteliğindeki paraya vergi getiriyor. Kadın ve insan hakları örgütleri, geneline karşı tavır aldıkları taslağın en çok bu maddelerini eleştiriyor.

Taslağın Mecliste görüşülmesinin beklendiği gün, aralarında Nobel Barış Ödülü sahibi kadın avukat Şirin Ebadi, İran'ın yaşayan en meşhur kadın şairi Simin Behbehani, ünlü kadın film yönetmeni Rahşan Beni-İtimad, yayıncı Şehla Şerket, eski reformcu milletvekili ve Tahran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler profesörü Elahe Kulayi ve Büyük Ayetullah Talegani'nin kızı Azem Talagani'nin de bulunduğu 50 kadar kadın, Meclis önünde açıklamalar yaptı ve taslağın geri çekilmesini istedi.

Kadın ve insan hakları dernekleri, taslağın geri çekilmesini "kadınlar için bir zafer" olarak niteledi. Aşırı muhafazakar milletvekilleri ise taslağın tekrar Meclis gündemine gelmesi yönünde çalışacaklarını açıkladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler