Elektrik zammında beklenen onay

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enerji Bakanlığı Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi’nin (TETAŞ), sattığı elektriğin satış fiyatının 1 Ekim’den itibaren yüzde 34 oranında artırılmasını onayladı. EPDK, 20 dağıtım bölgesine bir yazı göndererek yeni toptan satış fiyatını bildirirken, tüketiciye yansıyacak yeni tarifeleri için başvuruda bulunmalarını istedi.

Yayınlanma: 04.09.2008 - 15:12
Abone Ol google-news

 TETAŞ 1 Ekim’den geçerli olmak üzere elektrik toptan satış fiyatını yüzde 34 oranında artırarak 10,74 YKr’den 14,39 YKr’ye çıkarmak için EPDK’dan onay aldı. TETAŞ, zam için elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın fiyatının, dünya petrol fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle, yılbaşından bu yana yüzde 50’ye yakın artmasını gerekçe gösterdi.

Tarife değişikliğini onaylayan EPDK, çoğu Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (TEDAŞ) bağlı olan 20 dağıtım bölgesine birer yazı yazarak, tarife değişikliğini bildirdi. 1 Temmuz’da başlayan otomatik fiyat mekanizması çerçevesinde, dağıtım şirketlerinin maliyet bazlı tarife için yeni fiyat belirlemesini isteyen EPDK, zam talebini beklediğini kaydetti. 1 Temmuz’da başlayan otomatik fiyat mekanizması çerçevesinde, üç ayda bir maliyetler fiyata yansıtıldığı için, TETAŞ’ın zammı, bu kurumdan elektrik alarak tüketiciye satan TEDAŞ’ın tarifesine yansıyacak. Bu çerçevede, dağıtım şirketleri 15 gün içinde yeni tarife önerilerini EPDK’ya sunacaklar. EPDK’nın tarifeleri onaylaması ile 1 Ekim’den itibaren elektriğe zam gelecek.

TETAŞ’ın yüzde 34’lük fiyat artışının dağıtım şirketi çıkışı olan tüketiciye yansımasının yüzde 18 düzeyine kadar çıkabileceği, buna karşın zam oranının yüksek tutulmasının istenmediği için yüzde 10-15, büyük olasılıkla da yüzde 15’e yakın bir düzeyde olacağı bildirildi. Böylece tüketici 2008 yılında üçüncü kez elektrik zammı ile karşı karşıya kalacak. Yılbaşında yapılan yüzde konutlara yüzde 15, sanayiye yüzde 10 oranındaki zam, tüketiciye konutta yüzde 19,5, sanayide yüzde 12 olarak yansımıştı. 1 Temmuz’da yapılan ikinci zamda oran konutta yüzde 21, sanayide yüzde 22 olmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler