Uluslararası Af Örgütü'nde toplu iş sözleşmesi

DİSK'e bağlı Sosyal İş Sendikası ile Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi arasındaki toplu iş sözleşmesi, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin de katıldığı törenle imzalandı.

Yayınlanma: 18.08.2009 - 12:38
Abone Ol google-news

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, demokratik açılım çalışmalarıyla ilgili, ''Kimden, nereden gelirse gelsin, şu andaki iktidarla farklı görüşteyiz diye, onun kabuğuna, koşullarına kendimizi endekslemeden, ortaya konulacak iradenin sonuna kadar yürütülmesi konusunda bizim de katkı vermemiz gerekiyor. Çünkü bu sorun bir daha geri dönülmez bir noktaya doğru taşınırsa, o zaman Türkiye gerilim ve kaos yaşar'' dedi.

Törende konuşan Çelebi, yalnızca sosyal haklar ya da ücret açısından değil, simgesel olarak bu iş yerinin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Bu nedenle bu iş yerinde sayısal çoğunluğa değil, niteliğe baktıklarını ve bütçenin öngördüğü ölçülerde burada bir toplu sözleşme yaptıklarını belirten Çelebi, bu sözleşme ile diğer uluslararası örgütlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin içinde örgütlenmeyi sağlayacak koşulların ve temel ilkelerin dayanak olacağı bir belgenin ortaya konulduğunu söyledi.

Süleyman Çelebi, diğer örgütlerin de bu belgeye uygun adım atması gerektiğini, bu çerçevede İstanbul Barosunda toplu sözleşme görüşmelerinin iyi bir zeminde yürüdüğünü kaydetti.

Hükümet tarafından başlatılan ''demokratik açılım'' çerçevesinde bu sabah İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile yaptığı görüşmeye değinen Çelebi, bu soruna başından beri duyarlı olduklarını ve inkarla da bu sorunun çözülemeyeceğini dile getirdiklerini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Çelebi, bu sorunun tanımını doğru koymak ve bu çabaya destek vermek gerektiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:
''Kimden, nereden gelirse gelsin, şu andaki iktidarla farklı görüşteyiz diye, onun kabuğuna, koşullarına kendimizi endekslemeden, ortaya konulacak iradenin sonuna kadar yürütülmesi konusunda bizim de katkı vermemiz gerekiyor. Çünkü bu sorun bir daha geri dönülmez bir noktaya doğru taşınırsa, o zaman Türkiye gerilim ve kaos yaşar. O nedenle bir kez daha söylüyorum: 'Denedik ama başaramadık' cümlesini artık duymak istemiyoruz. Başarılmalı, doğru dürüst bir hedefe gidilmeli ve bu konuda biz de hangi katkı ve desteği vermemiz gerekiyorsa çok net ortaya koymalıyız.''
 

"İşsizlik fonu yatırım fonu değil"

Çelebi, gündemde yoksullukla, işsizlikle ilgili ciddi sorunların da bulunduğunu, bu sorunların, insan hakları temelinde çözüme ulaştırılması gereken sorunların başında geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, dün İşsizlik Sigortası Fonu'ndan bütçeye kaynak aktaran düzenlemeyi onayladığını ve bunun uluslararası alanda bir karşılığı olmadığını dile getiren Çelebi, ''Bu Fon, adı üzerinde 'İşsizlik Sigortası Fonu', yatırım fonu değil. Şu anda 6 milyon insan işsiz. 6 milyon insana buradan kaynak aktarmayı hiçbir şekilde öngörmüyor, onları açlığa mahkum ediyorlar. Oysa bu fondan işsizlere kaynak aktarılması, fondan yararlanma koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor'' dedi.

Süleyman Çelebi, fondan yararlanma koşulunun ortalama 6 aylık bir süre olduğunu ve asgari ücretin yüzde 80'ini de geçemediğini belirterek, bunun karşılığının da 436 TL olduğuna dikkati çekti.

Fon kaynaklarının, istimlak bedeli olarak, yatırım alanlarına dönüştürüldüğünü ifade eden Çelebi, ''Şimdi mazeretleri, Güneydoğu... 'Güneydoğu'ya aktaracağız, o bölgeyi kalkındıracağız.' Tabii ki istihdama yönelik bir fabrika açılmıyor. İstihdam odaklı bir proje değil'' diye konuştu.

 

Sözleşmenin getirileri

Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cancı da 2 yıl süreli sözleşmenin 1 Ocak 2010'dan geçerli olacağını ve ilk yıl ücretlere İTO geçinme endeksinin üzerine 7.6 puan refah payı, ikinci yıl da yine İTO geçinme endeksinin üzerine kademeli olarak yüzde 2.5 ile 4 arasında zam öngörüldüğünü belirtti.

Cancı ayrıca, evlenme, doğum ve eğitim gibi sosyal hakların yanı sıra, bir ikramiye ile iş güvencesi maddelerinin de toplu sözleşmeye dahil edildiğini kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkan Yardımcısı Recep Kavuş da savundukları uluslararası sözleşmeler ve ilkelerin iş yeri düzeyinde hayata geçirilmesi için çaba gösterdiklerini ve bu toplu iş sözleşmesiyle özellikle cinsiyet eşitliği ve iş güvencesi konularında önemli adımlar attıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından, toplu iş sözleşmesi, DİSK Genel Başkanı Çelebi, Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Cancı ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkan Yardımcısı Kavuş tarafından imzalandı.

Kavuş, imza töreninin ardından, gelirlerinin artması için üye sayılarının da artması gerektiğini belirterek, DİSK ve Sosyal İş Sendikası üyelerini Uluslararası Af Örgütüne üye olmaya davet etti.

Davet üzerine, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cancı üyelik formlarını doldurarak örgüte üye oldu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler