Atmosfere girişte şişme ısı kalkanı testi

Yeni nesil uzay taşıma sistemi Ares I-X roketinin montajını tamamlayan Amerikan uzay kurumu NASA, roketin test uçuşunu Ekim ayında yapacak.

Yayınlanma: 18.08.2009 - 13:31
Abone Ol google-news

NASA'nın gelecekteki uzay seyahatlerinin kilit bir unsuru olan ve uzay mekiklerinin "emekliye ayrılmasından" sonra insanlı uzay uçuşlarında kullanılacak Orion kapsülünü fırlatmaya yarayacak Ares I roketinin insansız test versiyonunun montajı, Kennedy Uzay Merkezi'ndeki araç montaj binasında tamamlandı.

99 metre yüksekliğindeki füzeye ait ilk görüntüleri yayımlayan NASA, test uçuşunu 31 Ekimde yapmayı öngörüyor.

2010'da uzay mekiklerini emekliye ayırmayı planlayan NASA'nın Ares-Orion sistemini en erken 2015'te tamamlaması bekleniyor.



Şişme ısı kalkanı

Öte yandan, NASA, dün yaptığı denemede, bir uzay aracının, Dünya'nın atmosferine girişinde yavaşlamak ve kendisini korumak için şişme ısı kalkanı kullanabileceğini gösterdi.

Şişme Atmosfere Giriş Aracı Deneyi dün sabah NASA'nın Virginia'daki Wallops Adası Uçuş Tesisi'nden fırlatılan küçük bir roketle yapıldı. Testte, kalkıştan birkaç dakika sonra mantar şeklinde, nitrojenle şişirilen ve çok katmanlı silikon kaplı endüstriyel kumaştan üretilen yaklaşık 3 metre çapında bir ısı kalkanı kullanıldı.

Bilim adamları, aslında bir dalgıç tüpünün büyütülmüşü olan ve esnek bir hava midyesi gibi olan sistemin hatasız çalıştığını belirttiler.

Yaklaşık 70-75 km irtifada ve uçuşun 6. dakikası civarında yapılan gözlemde, deney aracı atmosfere girdiğinde şişme ısı kalkanında oluşan basınç azami noktasında 30 saniye süreyle ölçüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler