Elektrik zammına tepkiler

Bir yıl içinde elektriğe yapılan üçüncü zam tepkileri de beraberinde getirdi. ÇETKODER, EPDK tarafından onaylanan elektrikte yüzde 34'lük fiyat artış kararının iptali için Danıştay'a başvurdu. Tüketici Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise ülkenin yeni bir enerji ve ekonomi politikasına ihtiyacı olduğuna belirterek "Tüketicilerin boykot yapması taraftarıyız" dedi.

Yayınlanma: 05.09.2008 - 09:16
Abone Ol google-news

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan elektrikte yüzde 34’lük fiyat artışı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay’a başvurdu.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş yüzde 34’lük artışın, tüketicilere yansımasının yüzde 15 oranında gerçekleşeceğine dikkat çekerek, “Bu yıl içinde elektriğe yüzde 65 zam gelmiş olacak. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Tüketici olan bizlere yazık. Öncelikle yürütmenin durdurulması, sonrasında işlemin iptali için başvuru yaptık” dedi.

Zam haberine bir tepki de Tüketiciler Birliği'nden geldi. Birlik başkanı  Nazım Kaya, elektriğe daha önce yapılan yüzde 22'lik zammın iptali için açtıkları davanın sürdüğünü de belirterek, yapılan son zammın tüketiciye  yansımasının yüzde 15 civarında olmasının beklendiğini kaydetti.

Yüzde 15'lik artışla yılbaşından bu yana yapılan artışın yüzde 68'i bulacağını vurgulayan Kaya, şunları söyledi: ''1 Şubat'tan önce KDV ve belediye vergisi dahil 12,30 YTL ödeme yapan tüketici, 1 ekimden sonra 20,63 YTL ödemek zorunda kalacaktır. Petrol fiyatları düşerken elektriğe zammı anlayamıyoruz. Daha önceki zammın iptali için açtığımız davaya bunu da ekleyeceğiz. Bu zamla birleştirirsek tüketici lehine olumlu sonuç alacağımıza inanıyorum. Enerji politikalarında hataların bedelini tüketici ödüyor. Biz tüketicilerin boykot yapması taraftarıyız.''

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş ise, ''elektriğe yüzde 34 oranındaki zam kararıyla sanayiye bir darbe daha vurulduğunu'' belirtti.

Gümüş, yaptığı açıklamada  Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun, Türkiye Elektrik Ticareti Anonim Şirketinin sattığı elektriğe zam talebini onaylamasına tepki gösterdi.
İktidarın dağıttığı yiyecek ve kömürün bedelini elektrik fiyatlarına eklediğini savunan Özgümüş, zam kararının vatandaşın yanı sıra dünya ile rekabet etmeye çalışan Türk sanayisine de büyük darbe vurduğunu ifade etti.

Özgümüş, Türk sanayisinin yükselen maliyetler ve düşen kurlar nedeniyle her geçen gün rekabet gücünü kaybettiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Son açıklanan rakamlara göre elektriğe yüzde 34 oranında yeni bir zam daha yapıldı. Böylece 2008 yılının başından bu yana elektriğe toplam 3 kere zam yapılmış oldu. Bu koşullarda sanayicinin işi gerçekten çok zor. Türk sanayisi yanlış¸ beceriksiz ve popülist politikalar nedeni ile her geçen gün rekabet gücünü kaybediyor. Bunu her ay artan dış ticaret ve cari işlemler hesaplarından izlemek mümkün.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler