İzmir'in suyundaki arsenik sorunu

İzmir Valiliği tarafından kentin 30 noktasından alınan su örneklerinin analiz sonuçlarına göre; kentin, 17 noktasındaki arsenik oranları sınır değerinin üzerinde çıktı. Analiz sonuçları, değerlerin geçen hafta yapılan ölçüm sonuçlarına göre arttığını gösteriyor.

Yayınlanma: 05.09.2008 - 09:06
Abone Ol google-news

İzmir Valiliği, kentin 30 noktasından alınan su numunelerinin arseniğe ilişkin ölçüm sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 17 noktadaki arsenik oranları sınır değerlerin üzerinde çıkarken, değerlerin geçen hafta yapılan ölçüm sonuçlarına göre arttığı gözlendi.

Yapılan yazılı açıklamada, daha önce Bayraklı'dan alınan su numunesinde 13.2 mikrogram çıkan arsenik miktarı, bu ölçümde 36.5'e yükselirken, Bornova'da 14.8 olan ölçüm, 34'e çıktı. Çiğli'de 14.4 olarak ölçülen arsenik miktarı 32.5, Karşıyaka Şemikler'de 16.7 olan miktar 32.4, Örnekköy'deki miktar da 22'den 32.4'e yükseldi. Karşıyaka Bostanlı'da 12 olan arsenik oranı, son yapılan ölçümde 29 olurken, Zübeyde Hanım Caddesi'ndeki örnekten yapılan tahlil sonucu da 21'den 35.3'e çıktı.

Konak ilçesine bağlı Alsancak semtinde, Menemen ilçesinde, Karşıyaka'nın Bayraklı semtinde, Bornova'nın bazı bölgelerinde arsenik oranları 20 ile 30 mikrogram arasında değişirken, Konak, Balçova, Narlıdere ilçelerinin bazı semtlerindeki su numunelerinden alınan arsenik oranı sınır değer olan 10 mikrogramın biraz üzerinde çıktı. Buca, Balçova'nın bazı bölgeleri, Gaziemir, Güzelbahçe, Konak ilçesinin bazı semtlerindeyse, sudaki arsenik oranı sınır değerin çok altına kaldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şebeke suyundaki arsenik oranının sınır değerler üzerinde çıkmasıyla önce, kuraklık kaynaklı arsenik oranı yüksek olduğu anlaşılan Göksu ve Sarıkız su kuyularını kapatmış, ancak kesintilerin gündeme gelmesiyle, vatandaşın talebi üzerine yeniden bu kuyulardan kente su verilmeye başlamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Valisi Cahit Kıraç, şebeke suyunun içilmemesi ve gıda bileşeni olarak kullanılmaması yönünde vatandaşı uyarmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler