Isparta'da kuduz karantinası

Isparta'nın Atabey ilçesinde bir köpeğin kuduzdan dolayı öldüğü tespit edildi ve ilçe 6 ay süreyle karantinaya alındı.

Yayınlanma: 20.08.2009 - 08:15
Abone Ol google-news

Isparta Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, gazetecilere yaptığı açıklamada, Atabey'in Gezirler Mahallesi'nde bir köpeğin kuduzdan öldüğünün tespit edildiğini ve ilçeye 6 ay süreyle hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığını bildirdi.

Atabey Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından alınan kararların uygulandığını kaydeden Yeşil, ''Atabey'e hayvan ve hayvansal madde giriş ve çıkışlarına izin verilmiyor. İlçede zaruri ihtiyaçlar için hayvan kesimleri zabıta ve belediye kontrolünde yapılıyor'' dedi.

İlçenin köy ve beldelerinin ise karantina kapsamı dışında olduğunu söyleyen Yeşil, köpekle temas ettiğinden şüphelenen ilçe halkı ve hayvanlar için aşılama programı hazırlandığı bildirdi. Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararları gereğince sahipsiz kedi ve köpeklerin itlaf edildiğini, sahipli hayvanların da aşılandığını kaydeden Yeşil, ilçe halkını da dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.


Kuduz uyarısı

Isparta Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yaşar Günaydın, büyük ve küçükbaş hayvanlardaki kuduz hastalığının insanları da tehdit eder hale geldiğini belirtti.

Kuduz vakalarında artış olduğunu, kuduz hastalığının kontrol altına alınabilmesi için de mutlaka küçük ve büyükbaş hayvanların aşılama programına alınması gerektiğini vurgulayan Günaydın, ''Şu an sadece kediler ve köpekler aşılanıyor. Hayvan yetiştiriciliğinde kuduz vakası görülürse, bu hem ticari anlamda hem de insan sağlığı açısından çok ciddi sonuçlar doğurur. Dolayısıyla önceden önlem alınmalıdır'' dedi.

Kuduzla mücadelenin koordinasyon halinde yürütülmesi gerektiğini belirten Günaydın, sadece Tarım İl Müdürlüğü'nün çalışmalarının yetersiz olacağını savundu. Bazı hayvanlarda kuduz süresinin iki yıl sürebildiğine dikkati çeken Günaydın, bu nedenle aşılamaya önem verdiklerini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler