İsrail'de virüs gerginliği

İsrail, bir taraftan "domuz gribi" olarak adlandırılan H1N1 virüsü ile boğuşurken, diğer taraftan bir başka "virüs" ülke siyasetinin gündemine oturdu.

Yayınlanma: 20.08.2009 - 13:25
Abone Ol google-news

İsrail Başbakan Yardımcılığı ve Stratejik Sorunlardan Sorumlu Bakan olan eski genelkurmay başkanlarından Moşe Yaalon'un "Şimdi Barış" örgütü ve bazı aydın için sarf ettiği "virüs" sözcüğü, siyasi arenada fırtınalar estiriyor.

Ya'alon'un virüs tanımı politikacılardan genellikle tepki görürken, Başbakan Binyamin Netanyahu, Yaalon'un açıklamaları için "kabul edilemez" dedi ve Yaalon'u baş başa görüşmeye çağırdı. Şimdi Barış örgütü ise bu sözleri "tehlikeli" ve "demokrasiye açık bir tehdit" olarak değerlendirdi.

İsrail'in Kanal 2 Televizyonu, Yahudi Liderlik Hareketi'nin Kudüs'te düzenlediği bir toplantının konuğu olan Yaalon'un konuşmasını yayımladı. Yaalon, solcuları, medyayı ve Amerikalıları kınadığı konuşmasında, "ülkeyi kurtarmak için Şimdi Barış, elitler gibi virüslerle uğraşmak gerektiğini" belirtti ve "bunların ülkeye verdikleri zararın çok büyük olduğunu" söyledi.

Şimdi Barış, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin bir an evvel boşaltılması gerektiğini söylüyor ve Yahudi yerleşimcilere karşı tavır alıyor. Yaalon, bu örgüt yetkililerinin "yasa dışı yerleşim" sözcüğünü kullandıklarında, bunun ülkeye çok büyük zarar verdiğini ve Yahudilerin ülkenin her tarafında sonsuza kadar yaşayabilmelerini savundu.

Yaalon ayrıca, medyanın gücüne de işaret ederek, medyanın Başbakan üzerinde bile etkili olduğunu söyledi. Yaalon, "Biz niye Amerikalılardan korkuyoruz?" sorusuna da "Ben Amerikalılardan korkmuyorum" karşılığını verdi.

Bu sözlerin ortaya çıkmasıyla tepkiler de yağmaya başladı. "Virüs" suçlamasının muhatabı Şimdi Barış'ın genel sekreteri Yariv Oppenheimer, bakanın açıklamalarını tehlikeli bulduğunu belirterek, Yaalon'un "İsrail demokrasisi için gerçek bir tehdit olduğunu" söyledi.

Netanyahu da Yaalon'un virüs açıklamalarını kınadı ve bunu "kabul edilemez" bulduğunu belirtti. Netanyahu, bu açıklamaların hükümetin genel tavrını yansıtmadığını belirtti ve Yaalon'u baş başa görüşmeye çağırdı.

Knesset'in İşçi Partisi üyelerinden Ofir Pines-Paz, Yaalon'un derhal görevden uzaklaştırılmasını istedi. Pines-Paz, "barışa inanmayanların İsrail hükümetinde yer almamaları gerektiğini" vurguladı. İşçi Partisi'nin lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak da hoşnutsuzluğunu dile getirdi.

İsrail parlamentosusun sol kesim partilerinden Meretz'in Başkanı Haim Oron'sa Yaalon'a ateş püskürdü, açıklamalarının hem içerik, hem de üslup olarak çok çirkin olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler