'İsrail, İran'ı vurabilir'

Başbakan Erdoğan’ın katıldığı Şam zirvesi sona ererken, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, "İran tehlikeli bir kumar oynuyor. Bir sabah İsrail'in vurduğunu görebiliriz" uyarısında bulundu. Sarkozy, İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerine aracılık eden Türkiye'ye 'minnettar olduklarını' da söyledi.

Yayınlanma: 05.09.2008 - 14:57
Abone Ol google-news

Suriye, Fransa, Katar ve Türkiyeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın katılımıyla Şamda yapılan 4lü Ortadoğu zirvesinde İranın nükleer programı öne çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İranınnükleer silah geliştirme arayışının tehlikeli bir kumarolduğunu söyleyerek, İsrail bir gün İranı vurabilirdedi. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ise İranın nükleer programıyla ilgili sorunun barışçıl yollardan çözülmesinden yana olduklarını belirtti.

Sarkozy, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, İran büyük risk alıyor. Bir sabah İsrailin vurduğunu görebiliriz. Bunun yasal olup olmaması, akıllıca olup olmaması önemli değil. O anda ne yapacağız? Bir yıkım olacak. Bu yıkımdan kaçınmak zorundayızdiye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı, Esaddan yakın müttefiki İranla nükleer sorunun çözümü için yardım istediğini, Esadın da yardım sözü verdiğini bildirdi.

Esad ise Sarkozy ile İran konusunu ele aldıklarını ve sorunun barışçıl çözümünden yana olduklarını söyledi. Iraktaki duruma da değinen Suriye lideri, Irakta istikrar, ülke içindeki grupların diyaloğuyla sağlanabilir. Suriye ve Türkiye bundan yana çaba sarf ediyordiye konuştu.

Ortadoğu sorununun bütün dünyayı etkilediğini kaydeden Esad, Bizim bir araya gelme nedenimiz istikrarın sağlanmasıdır. Fransanın Arap dünyası üzerinde etkileri var. Türkiye, İsrail ile dolaylı görüşmeleri gerçekleştiriyor. Barış ve istikrar için uluslararası destek gereklidedi.

İsraille Türkiye aracılığıyla yürüttükleri dolaylı görüşmelere değinen Esad, İsraille barış için hazırladıkları önerileri Türk görüşmecilere ilettiklerini ve İsrailin cevabını beklediklerini de bildirdi. Esad 6 maddeden oluştuğunu söylediği önerilerin içeriğini açıklamadı.

‘Türkiye’ye minnettarız’

Sarkozy de Avrupanın İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı müzakerelere arabuluculuk eden Türkiyeye minnettar olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, Fransa, Türkiyenin İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler konusunda gösterdiği çabayı destekliyor. Türkler müthiş bir iş çıkardı. Bu, doğrudan müzakerelerle sonuçlanmalıdiye konuştu. Türkiyenin nezaretinde yapılan Suriye-İsrail aracılı görüşmeleri geçen mayıs ayında başlamıştı. Görüşmelerdeki en önemli sorunu İsrailin 1967de işgal ettiği Golan Tepelerinden çekilmesinin şartları oluşturuyor.

Sarkozy, Esada, iki yıl önce Hamas tarafından kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalite iletilmek üzere babası Noam Şalitin yazdığı bir mektubu da iletti. Mektubun Katar Emiri eliyle Şamda yaşayan Hamas lideri Halid Meşale ileteceği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler