FoDP toplantısı başladı

Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu'nun (FoDP) ikinci toplantısı, üst düzey memurların katılımıyla Çırağan Sarayı'nda başladı.

Yayınlanma: 24.08.2009 - 14:05
Abone Ol google-news

İki gün sürecek ve ilk gününe üst düzey memurların katıldığı Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu toplantısında, 20 ülkeden ve 6 uluslararası kuruluştan katılımcılar hazır bulunuyor.

Toplantı kapsamında, Türkiye ve Pakistan dışişleri bakanlıklarının yetkilileri tarafından basına verilen bilgiye göre, geçen yıl İstanbul'da başlatılan FoDP, kısa, orta ve uzun vadelere yönelik kapsamlı bir süreci içeriyor.

İstanbul toplantısının ana gündeminde, "Malakand pilot projesi" ile "kamu-özel sektör ortaklığı" bulunuyor.

Uluslararası toplumun ve FoDP'nin desteğiyle Pakistan liderliğinde yürütülen Malakand projesi, yerlerinden edilen insanların geri döndürülmesinin yanı sıra bölgenin rehabilitasyonu ve yeniden imarını da amaçlıyor. 5 yıllık proje kapsamında bir yandan altyapının yeniden inşa edilmesi, diğer yandan da şiddet ve aşırı akımların altında yatan nedenlerin ele alınarak çözülmesi hedefleniyor.

FoDP'nin, 17 Nisan 2009 tarihinde Tokyo'da yapılan ilk toplantısının ardından kurulan çalışma grupları, Malakand Projesi'ne katkıda bulunarak bir sinerji yaratılmasını sağlıyor.
Projeye Türkiye'nin katılımına ilişkin verilen bilgiye göre, bölgede aktif faaliyette bulunan Kızılay ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, okul ve hastane inşaatları, öğretmenlerin eğitimi, KOBİ'lerin geliştirilmesine yönelik mesleki eğitimler gibi katkılarda bulunuyor.


Pakistan'a yardım

Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubunun toplantısına paralel olarak, Pakistan ve Türkiye'nin yanı sıra gruba üye diğer ülkelerden de önde gelen iş adamlarının katılımıyla bir iş dünyası toplantısı yapılıyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğindeki toplantıda, enerji sektörüne odaklanılıyor. Bu toplantıda alınan kararlar, öğleden sonraki, "Kamu-Özel Sektör Ortaklığı: Pakistan ve FoDP Ortakları Arasında Stratejik Ortaklık Oluşturmak İçin Bir Araç" oturumunda ele alınacak.

Bilgilendirme toplantısında, Pakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Pakistan'ın büyük yatırım ve kamu-özel sektör ortaklığı konularında önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı.
Uzun vadeli bir süreç olan FoDP, Pakistan'ın uzun vadeli sosyo-ekonomik gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu kapsamda her ülke için önemli unsurlar olan altyapı, enerji, kurumsal kapasite geliştirme, yönetişim konularına odaklanılıyor ve özel sektörün daha fazla yatırım yapmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Güvenlik

Pakistan'a yatırım konusunda güvenliğe ilişkin endişelere yönelik değerlendirmelerinde Pakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu sorunların ülkenin belirli bölgeleriyle sınırlı olduğunu kaydetti.

Pakistan'da çok sayıda yabancı ve çok uluslu şirketin varlığına işaret eden yetkililer, Pakistan'da büyük yatırım imkanları bulunduğunu, gerçek anlamda ilerleme kaydedilmesi için hem ekonomik, hem güvenlik alanlarında aynı anda ilerleme sağlamak gerektiğini anlattı.

ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'un toplantıya katılımına ilişkin olarak ise Pakistanlı yetkililer, ABD'nin Pakistan'daki odak noktasının güvenlikten enerjiye kaydığını belirtti. Yarın bakanlar düzeyinde yapılacak toplantı sırasında, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin diğer ülke bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Katılımcılar

Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubunda, Pakistan, Avustralya, Kanada, Çin, Danimarka, Fransa, Almanya, İran, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, İsveç, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, ABD, Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası yer alıyor.

Bakanlar düzeyindeki toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zeyd El Nahayan, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'un katılımı bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler