Ekonomi sempozyumu sona erdi

Almanya'da düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumu sona erdi. Sempozyumda, küresel ısınma, çevre, sürdürülebilir kalkınma ve eğitim gibi konulara değinildi. Sempozyuma katılan Devlet Bakanı Şimşek, dünyada özellikle çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik ortak bir vizyonun geliştirilmesinin ve duyarlılığın artırılmasının önemli olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 06.09.2008 - 08:58
Abone Ol google-news

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun himayesi altında Almanya'nın Kiel kentinde bulunan Dünya Ticaret Enstitüsü (IFW) ve Schleswig-Holstein Eyaleti Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumu sona erdi.

Sempozyuma katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, toplantının kapanışında yaptığı konuşmayla ilgili olarak Türk gazetecilere açıklamasında şunları söyledi:
''Ortak bir vizyonun geliştirilmesi ve bu vizyon etrafında dünyada özellikle çevreye karşı ve sürdürülebilir büyümeye karşı duyarlılığın artırılması önemli bir konu. Burada bence yenilenebilir enerjiye vurgu, ticarette daha adil bir liberalleşme sürecine vurgu çok anlamlı. Özellikle ülkelerin küreselleşmeden olumsuz yönde etkilenen kesimlere el uzatması, sosyal güvenlik ağının önemi vurgulandı. Ben, Türkiye'den güzel örnekler söyledim. Eğitimde yapılan açılımlar olsun, 18 yaşına kadar herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanılması gibi örnekler verdim. Türkiye açısından, medeniyetler arası kültür ve din diyaloğunun artırılmasının çok önemli olduğunu belirttim. Özellikle değişik kültürler, dinler arasında diyaloğun artırılması konusunun çok önemli olduğunu, Sayın Başbakan ve İspanya Başbakanı'nın bu konuda eş başkan olduklarını ve bu çabanın desteklenmesi gerektiğini ifade ettim.''

Bakan Şimşek, dünyada küresel ısınmanın önlenmesi ve yenilenebilir enerji konusunda çok az harcama yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
''Dünyada geçen yıl yenilenebilir enerji konusunda araştırma, geliştirme faaliyetleri sadece 7 milyar dolardı. Microsoft'un yaptığı yıllık harcama kadar bile değil. Niye düşük diye sordular. Ben de (bu konuda devletler de hükümetler de üzerlerine düşeni yapmalılar) dedim. Her ülke bu konuda üzerine düşeni yaparsa, risk paylaşılır. Nasıl ki, uzay ve silah teknolojisi için ciddi paralar harcanıyorsa, ülkelerin aynı şekilde dünyadaki küresel ısınmanın sınırlandırılması için de çevreye duyarlılık konusunda araştırma, geliştirme faaliyetlerine devletlerin de katkıda bulunması gerektiğini söyledim. Nasıl diğer alanlarda destek de bulunuyorlarsa, bunda da katkı sağlamalılar. Ve bu görüş de genel olarak kabul gördü.''

Toplantıda, yenilenebilir enerji konusunun yanı sıra eğitimin önemine de değinildi. Eğitimin bilgi ve iletişim teknolojilerinin verimliliğine katkısına dikkat çeken konuşmacılar, demokratikleşmenin önemine de vurgu yaptı.

Gelişmiş ülkelerin pazarlarını yoksul ülkelerden gelen ürünlere daha hızlı bir şekilde açmaları gereğinin de dile getirildiği toplantıda, gelişmiş ülkelerde özellikle tarım sübvansiyonlarının azaltılması gerektiği görüşü de savunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler