Eğitimde geri dönüş / 2

AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte özellikle “yaz aylarında” camilerde açılan Kuran kurslarının sayısı, ilk ve ortaöğretim okulu sayısına ulaştı. Bu rakamlardaki artışlar yıllar itibarıyla şöyle: 2003 yılında 48 bin 680’e, 2004 yılında 54 bin 372’ye, 2005 yılında 55 bin 830’a ve 2006 yılında 58 bin 500.

Yayınlanma: 06.09.2008 - 09:00
Abone Ol google-news

Eğitimci, eski milletvekili Mustafa Gazalcı, eğitim alanında AKPnin eğitimde nasıl örgütlendiğine, etkinliklerini nasıl çeşitlendirdiğine, Atatürk düşmanlığının hangi boyutlara ulaştığına dikkat çekiyor.AKPnin iktidara gelmesiyle birlikte özellikle yaz aylarında camilerde açılan Kuran kurslarının sayısı, ilk ve ortaöğretim okulu sayısına ulaştı. Bu rakamlardaki artışlar yıllar itibarıyla şöyle: 2003 yılında 48 bin 680e, 2004 yılında 54 bin 372ye, 2005 yılında 55 bin 830a ve 2006 yılında 58 bin 500’e yükseldi. Aynı yıl bu kurslarda okuyan öğrenci sayısı 1 milyon 436 bin 168e ulaştı. Yasaya aykırı olarak kurs açanlara ve orada öğretmenlik yapanlara verilen 6 ay ile 3 yıl arasında değişen hapis cezası 3 ay ile 1 yıla indirildi. MEB, Özel Yurt Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle dinsel propaganda yapmayı suç olmaktan çıkardı, yurtların denetimini Bakanın özel emrine aldı.

Türk Ceza Kanununda yapılan bu değişiklikle de cezalar hafifletilip para cezasına çevrildi. 2004 yılı Ağustos ayında Çocuklarınızı yaşadığınız çağa göre değil, yaşayacakları çağa göre yetiştiriniz ifadesinin bulunduğu ve yalnız erkek öğrenciler için dışarıdan lise bitirme kolaylığı sağlayan yatılı Kuran kurslarına öğrenci alınacağına yönelik duyuru yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, duyurudan haberi olmadığını belirterek, kursla ilgili dernek yönetimince duyurunun yapıldığını açıkladı. Şanlıurfada 1997 yılında 8 yıllık zorunlu eğitimin kabul edilmesiyle imam hatip liselerinde okuyan öğrenci sayısı kendiliğinden düştü. 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Anadolu imam hatip lisesi sayısı 147’ye ulaştı. 2003 yılından itibaren 62 bin olan öğrenci sayısı, 2006 yılında 108 binin üzerine çıktı. Yatılı bölge okullarından (YBO) mezun öğrenciler, istemedikleri halde 6. tercihlerine dayandırılarak imam hatip lisesine yönlendirildiler. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, din kültürünün yeterli olmadığını, okullarda ayrıca, din eğitiminin MEB tarafından verilmesi gerektiğini 2 Mart 2005 Din Sempozyumunda ve 22 Mart 2005te TBMMde söyledi. Yine 25 Aralık 2005te AKP Gençlik Kollarının Ankarada düzenlediği Mehmet Akif Ersoy’u anma töreninde konuşan Çelik, Siz dini bütün Müslümünlarsınız. Hikmet sahibi olacaksınız ve Allaha dayanacaksınız, gayret ve çalışma içinde olacaksınız ve Allaha dayanacaksınız. Bugünkü aydınlarımızın en büyük problemi, sözleriyle gözlerinin aynı şeyi söylememesi dedi.

Atatürk düşmanlığı öne çıktı

Cumhuriyet tarihi süresince görülmemiş biçimde ve alışılmışın dışında Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri okullarda kutlanmaya başlandı. Birçok okulda Kutlu Doğum Haftası nedeniyle yarışmalar düzenlendi. Yalovada, Adanada ilk ve ortaöğretim öğrencileri etkinlikadı altında camiye, namaza götürüldü. 11 Nisan 2007de Denizli Lütfü Ege Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Akçayın yazısıyla Halk Eğitim Merkezinde Kutlu Doğum Haftası kutlandı. Anadolu Gençlik Derneği tarafından Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden izinli, Umre ödüllü” “Hz. Muhammete Mektup yarışması düzenlendi. Olayın ortaya çıkması üzerine Umre ödülü, bilgisayar ödülüne dönüştürüldü. Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Atasoy, “Geri dönemeyiz. Almanyada lise müdürü rahibe. Onlar bunu dincilik olarak algılamıyorlar. Ama Türkiyede bir yarışma olunca Laiklik gitti, millet bitti yaygarası koparıyorlar demesi üzerine hakkında soruşturma açıldı. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Denizli Belediyesi ve İl Müftülüğü işbirliği ile düzenlenen, vali yardımcısının da katıldığı törende Bereketli beldesi ilköğretim okulu kız öğrencilerinin türbanlı olarak Bereketli Camii imamı yönetimindeki Dört Başlı Canavar adlı oyunda ilahiler söylemesine ilişkin Hüseyin Çelike verilen soru önergesi yanıtlanmadı.

Zonguldak'ta Atatürk düşmanlığı

Ankara Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul müdürlüklerine gönderilen yazıda, Hacı Bayram İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından gerçekleştirilen Kutlu Doğum etkinliklerine katılmaları istendi. Tokat İl Milli Eğitim Müdürleri tarafından hadislerle kompozisyon yarışmaları düzenlendi. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Atatürk devrimlerini din yoluyla açıkladı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, valiliğin oluruyla Anadolu Arslanları İşadamları Derneği ile birlikte Kutlu Doğum Haftası nedeniyle yarışma düzenledi. Zonguldakta MEBe bağlı Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören üstün zekâlı öğrencilere bir vakfa ait Atatürk düşmanlığı ile Harf Devrimi ve diğer devrimleri kötüleyen bir çizgi romanın dağıtılması ile ilgili olarak soruşturma açıldı.

Öğrencilere ücretsiz dini kitaplar

2006 yılı 24 Kasım Öğretmenler Gününde, Şuurlu Öğretmenler Derneği ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından düzenlenen gecede öğretmenlerin harem selamlık olarak oturduğu ve 13 yaşındaki türbanlı bir öğrencinin gecede şiir okuduğu ve Saidi Nursi kitapları dağıtıldığı belirlendi. Müfettişlerce başlatılan soruşturma kapsamında ilgili derneğin 5 öğretmenine ve gecede görev alan bir öğretmene disiplin yönünden kınama cezası verildi. 23 Nisan 2007 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Denizli Yeşilköy İbrahim Cengiz Yatılı İlköğretim Okulunda Namaz Gönüllüleri Platformu tarafından hazırlanan Dinin Direği Namaz adlı, çok küçük çocukların bile türbanlı resimlerinin yer aldığı dini içerikli kitap öğrencilere parasız olarak dağıtıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu konuda kendisine verilen soru önergesini yanıtlamadı. Van İl Milli Eğitim Müdürlüğünün onayı ve İl Müftülüğünün işbirliği ile Vandaki 4 ilköğretim okulunda ve 17 lisede Kız çocuklarını dini konularda bilgilendirmek üzere bir program-konferans yapılıp yapılmadığına ilişkin olarak Çelike soru önergesi verildi. Çelik, bayan vaize ve din hizmetleri uzmanları tarafından, okullarda okuyan kızlara, kadınlık halleri gibi konularda bilgilendirilmesi amacıyla çalışma yapma isteklerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirildiğini ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce uygun bulunduğunu belirterek, Program, gönüllülük esasına bağlı olarak dört bayan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni tarafından gerçekleştirildi dedi.

Dershaneler desteklendi

AKPnin iktidara gelmesiyle ilk ve ortaöğretimde devamsızlık süresi arttırılarak, çocukların eğitimden uzaklaşmaları, dershanelere gitmeleri desteklendi. Okulların, öğretmen dinlenme kamplarının Maliye Bakanlığı eliyle satış yetkisi sağlandı. Yardımcı ders kitaplarının ve ders araçlarının Talim Terbiye Kurulundan onay alması kaldırıldı. Okul müdürlerinin atamasında sınav kaldırıldı, mülakat yöntemi getirildi. Talim Terbiye Kurulu, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü gibi Milli Eğitim Bakanlığının önemli kadroları dağıtılarak işlevleri değiştirildi. Bakanlık üst örgütü de içinde olmak üzere eğitim yöneticilerinin birçoğu çeşitli nedenlerle görevlerinden uzaklaştılarak, yerlerine çoğu ehliyetsiz, dinsel eğitimden geçmiş kişiler yönetici olarak atandı, alınan mahkeme kararları uygulanmadı. AKP, eğitimi özelleştirmek ve dinselleştirmek için kadrolaşarak o yönde yasalar ve yönetmelikler çıkardı.

Sınavda ahiret soruları

Dışişleri Başkanlığının Hukuk Müşavirliği sınavının psikolojik testinde adaylara Ahirete inanır mısınız? Haftada kaç defa Kuran okursunuz? Peygamberin gökyüzüne çıktığına inanır mısınız? soruları yöneltildi. Kişilerin inanç ve görüşlerinin açıklanmaya zorlandığı sınavı, Dışişleri BakanlığıDinsel değil, bilimsel ve psikolojik test olarak savundu. Dini propagandadan ceza alan Adnan Oktara (Adnan Hoca) yaradılışı anlatması için İl Milli Eğitim Müdürlüğünden izinli olarak İstanbuldaki ilköğretim okullarına ve liselerde konferans verdirildi. Ankara Keçiören Lisesi müdürünün, öğrencilere dağıtmak için doğrudan Diyanet İşleri Vakfına Okulumuz öğrencilerine Kurana olan ilgiyi arttırmak için sizin aracılığınız ile Kuranıkerim dağıtmak istiyoruz. Bunun için 700 adet Kuranıkerimin mealini hibe etmeniz hususunda, gereğini bilgilerinize arz ederim deyip demediğine ilişkin Çelike soru önergesi verildi. Çelik, durumu, Öğrencilerin bilgiye doğrudan ulaşmak amacı ile Türkiye Diyanet Vakfından Kuranıkerim istenmesinde herhangi bir kasıt olmadığı görüş ve kanaatine varıldığından idari, disiplin mali ve asli yönden işlem yapılmasına gerek duyulmadını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler