Ukrayna'ya da NATO sözü

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Rusya'ya meydan okuma olarak yorumlanan turunu Ukrayna'da sürdürdü. Cheney, Gürcistan'ın ardından geçtiği Ukrayna'da da, bu ülkenin NATO'ya üyeliğini desteklediklerini vurguladı. Rusya'yı eleştiren Cheney, "Ukraynalıların tiran tehdidi, ekonomik şantaj, askeri müdahale ya da gözdağı olmadan" yaşaması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 06.09.2008 - 09:29
Abone Ol google-news

Cheney Kievde ilk olarak, 2004 yılı sonundaki Batı destekli turuncu devrimin liderlerinden olmasına karşın, son haftalarda Rusya yanlısı muhalefet ile dirsek temasında olduğu belirtilen Başbakan Yulya Timoşenko ile görüştü. Ukrayna medyası, görüşmenin beklenenden uzun sürdüğünü kaydederek, Cheneynin Batı yanlısı Ukraynalı siyasetçileri uzlaştırmak istediği haberlerine yer verdi.

Başbakan Timoşenkonun yardımcıları, görüşmede bölgesel sorunlar ile Kafkaslar ve Orta Asya enerji kaynaklarının Avrupa ülkelerine bağlanması konularının ele alındığını belirtti.

Azerbaycanda başladığı turunu, Güney Osetya ve Abhazya bölgelerindeki halkı koruma iddiasındaki Rusyanın askeri müdahalesine uğrayan Gürcistanda sürdüren Cheney, Karadeniz bölgesindeki son durağında, Başbakan Timoşenkonun ardından, Batı yanlısı Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile bir araya geldi. Cheney, Sovyetler Birliğinin yıkıldığı günlere gönderme yaparak 20 yıl önce geldiği Ukraynadaki değişimi övdü.

‘Saldırganlığı körüklüyor’

Cheney ayrıca, nisan ayında yapılan NATO zirvesinde Ukraynanın eninde sonunda üyeliğe kabul edileceği kararının alındığını hatırlatarak Sözümüz bugün de geçerli dedi. ABD Başkan Yardımcısı isim vermeden Rusyayı eleştirerek Ukraynalıların tiran tehdidi, ekonomik şantaj, askeri müdahale ya da gözdağı olmadan yaşaması gerektiğini söyledi.

ABD yönetimi sözcüsü Megan Mitchell ise, Cheneynin Rusyadaki son gelişmeler nedeniyle Ukraynaya destek vaat ettiğini bildirdi. Timoşenkonun, Ukraynanın doğu bölgelerinde çoğunluğu oluşturan Rusların desteğine sahip Bölgeler Partisi ile Devlet Başkanının yetkilerini kısıtlamak için ittfak yapınca, Viktor Yuşçenko parlamentoyu feshedip ülkeyi erken seçime götürebileceğini açıklamıştı.

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, ABD Başkan Yardımcısı Cheneynin Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaların, Tiflis yönetiminin saldırgan arzularını körüklediğini söyledi. Nesterenko, Gürcistanın NATO üyelik sürecinin hızlandırılacağı açıklamalarına gönderme yaparak, Bunlar Bay Saakaşvili’nin rejimini ve saldırgan ihtiraslarının yanı sıra cezalandırılmayacağı inancını da daha fazla güçlendiriyor diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler