Elektrik zammına tepki yağıyor

Elektriğe yılbaşından bu yana yapılan yüzde 70’lik zam yurttaşı bezdirdi. 1 Ekim’de geçerli olacak yüzde 34’lük zam bir taraftan sanayiye darbe vururken istihdamı da olumsuz etkileyecek.

Yayınlanma: 06.09.2008 - 09:19
Abone Ol google-news

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecek yeni zamların kırılgan sektörlerde vahim sonuçlara ve işsizlik artışına yol açabileceği uyarısında bulundu. TİSK, yaşanan sorunun temelinde ulusal enerji politikasının olmamasının yattığını belirtti. Yapılan açıklamada, Ülke olarak, işsizliğin önemli ölçüde yükseldiği bir tablo ile baş başa kalabiliriz. Elektrik fiyatının yeniden artışı enflasyonu da körükleyecek, ihracatı da azaltacaktırdenildi.

Danıştay’a başvurdu

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), yürürlüğe giren elektrik zammının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştaya başvurdu. ÇETKODER Başkanı Mustafa Göktaş, yeni zamla bu yıl içinde elektriğe yüzde 65 zam yapılmış olacağını söyledi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi’nin açıklamasında da Toplu görüşmelerde memura, işçiye zam verirken cimri davrananlar, söz konusu zam olunca birden bonkör oluyorlardenildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, elektrik zammının ülke sanayisinin rekabet gücünü olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Üzülmez, İmalat ve üretimde en önemli girdi kalemlerinden birini enerji maliyetleri oluşturmaktadır. Bugün sanayicilerimizin dünyayla rekabet edebilmesi için enerji maliyetlerinin düşük, en azından rakiplerinin bulunduğu seviyede olması gerekirdedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise EPDKnin, Türkiye Elektrik Ticareti Anonim Şirketinin sattığı toptan elektriğe zam talebini onaylamasıyla ilgili olarak Kuşkusuz iyi olduğunu söyleyemem dedi.

CHP Meclis’e taşıdı

Öte yandan CHP’li Tansel Barış, Başbakan Tayyip Erdoğanın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede 1 Ekimden geçerli olmak üzere tüketiciye yansıyacak yüzde 15lik zam haberleri doğru mudur? Sadece elektriğe Ocak 2008’den beri yapılan zam oranı yüzde 50nin üzerine çıkarken, 2009 yılı için memura verilen yıllık yüzde 8.6 karşısında rahat mısınızsorusunu yöneltti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler