Başpınar, toprağa verildi

TÖB-DER’in kurucularından, 12 Eylül döneminde açılan Devrimci Yol ana davasında merkez komite üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Ali Başpınar için Ankara'da cenaze töreni düzenlendi. "Ali Butto" olarak da tanınan Başpınar’ın cenazesi, Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde toprağa verildi.

Yayınlanma: 06.09.2008 - 09:20
Abone Ol google-news

Devrimci Yol'un önemli isimlerinden biri olan Başpınar’ın cenazesi bir dönem bu hareketin ön saflarında yer alan Oğuzhan Müftüoğlu, Melih Pekdemir, Ali Alfatlı, Akın Dirik, Mehmet Ali Yılmaz, Nasuh Mitap’ın yanı sıra aynı davadan yargılanmış yüzlerce kişiyi bir araya getirdi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurt dışından çok sayıda kişinin akın ettiği cenazeye TMMMOB Yönetimi Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı, ÖDP, 78’ler Dayanışma Derneği, 68’liler Dayanışma Derneği, TKP ve Halkevleri üyeleri de katıldı.

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nden alınan cenaze omuzlarda taşınarak Sıhhiye çok katlı otoparkın önüne getirildi. Başpınar’ın büyük boy fotoğrafı ile “Ali Başpınar devrimci yolumuzda yaşıyor-DEVGENÇ” yazılı Devrimci Yol pankartı ve Devrimci Yol bayrağı açılan cenazede, “Butto devrimci yolumuzda yaşıyor” sloganı atıldı. Saygı duruşu ile başlayan törende yapılan çeşitli konuşmaların ardından Başpınar’ın cenazesi alkışlar, sloganlar, marşlar eşliğinde ve karanfiller atılarak cenaze arabasına konularak Çankırı’nın Çerkeş ilçesine gönderildi. Başpınar'ın cenazesi burada toprağa verildi.

13 yıl cezaevinde kaldı

Başpınar 12 Mart döneminde THKP-C DEVGENÇ davasından yargılanarak, 2 yıl 4 ay cezaevinde kaldı. 1980 öncesinde de öğretmen mücadelesi ve mahalle çalışmalarında yer aldı. TÖB-DER’in kurucularından olan Başpınar TÖB-DER Ankara Şube Başkanlığını da yaptı. 12 Eylül’ün ardından 23 Ocak 1981'de yakalanan Başpınar ağır işkenceler gördü. Başpınar Devrimci Yol ana davasında merkez komite üyesi olmakla suçlandı, müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve 11 yıl ceza evinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 1994 yılından bu yana sinir ucu kanseri tedavisi gören Başpınar geçen Salı günü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde 59 yaşında yaşamını yitirmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler