İşsizlik korkusu dünyayı sardı

ABD'de istihdamın gerilemekte olduğu yolundaki veriler açıklanınca piyasalar sarsıldı.ABD borsalarında başlayan yaklaşık yüzde 3'lük çöküş, Asya ve Avrupa borsalarını da etkiledi. Çalkantının Merkez Bankası'nın faizleri düşürme sinyali ile çakışması Türkiye'de de kurları yukarı çekti.

Yayınlanma: 06.09.2008 - 10:30
Abone Ol google-news

ABDde iki gün art arda açıklanan işsizlikle ilgili veriler dünya ekonomisinin toparlanacağı yönündeki umutları yeniden söndürürken dün bütün borsalar önemli ölçüde değer kaybetti. Günün ilk seansında yüzde 2.7 gerileyen İMKB de, ikinci seanstaki toparlanmanın ardından günü yüzde 1.11 kayıpla 39.115.63 puandan kapattı. Bu arada uluslararası piyasalarda ABD Doları ve Japon Yeni dışında önemli bütün para birimleri ve altın fiyatı düştü. Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatı 107 doların altına geriledi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı ekim ayı teslimi 1.39 dolar düşerek 106.50 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 1.22 dolar azalarak 105.08 dolara indi.

Petrolün varil fiyatının gerilemesinde OPECin 9 Eylül Salı günü Avusturyanın başkenti Viyanada yapacağı toplantıda üretimi kısmayacağı beklentisi, ABD ekonomisine ilişkin kaygılar ve ABD dolarının güçlenmesi etkili oluyor.

Dünya piyasalarını yeniden sarsan tedirginlik zinciri önceki gün ABDde haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin üzerinde arttığının açıklanmasıyla başladı. Özel sektör istihdamının ağustos ayında 33 bin azalmasıyla şiddetlendi.

New York Borsasının dün yüzde 2.99 düşmesinden sonra Tokyo Borsası yüzde 2.8, Singapur, Çin, Avustralya ve Hindistan borsaları yüzde 2 değer kaybetti. Ardından Avrupa borsaları ve İMKBdeki kayıplar başladı.

Dün de ABDde işsizlik oranının ağustos ayında yüzde 6.1e çıkarak son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaştığının açıklanması üzerine Dow Jones endeksi güne yüzde 0.37 kayıpla başladı. Kaybın önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor. Uzmanlar gelişmeleri, kredi krizi kaynaklı ekonomik krizin etkilerinin kendisini hissettirmeye başladığı şeklinde değerlendiriyorlar.

Türkiyede ise gelişmeleri etkileyen bir başka faktör, MB Başkanı Durmuş Yılmazın beklenenden daha önce faiz oranlarında indirime gidilebileceği yönündeki açıklamaları oldu. Açıklamanın özellikle global piyasalarda çalkantıların yaşandığı bir zamana denk gelmesi, doları yukarı çekti, borsayı düşürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler