Bir tarih yok oluyor

1873'ten bu yana faaliyet gösteren Darüşşafaka'nın İstanbul Fatih'teki tarihi binası, imam hatip okulu yapılması için İlim Yayma Cemiyeti'ne veriliyor. Darüşşafaka'nın Fatih'teki binası imam hatip okulu yapılacak.

Yayınlanma: 29.08.2009 - 09:23
Abone Ol google-news

Radikal gazetesi yazarı ve Darüşşafaka’nın eski öğrencilerinden Funda Özkan, dünkü köşe yazısında tarihi binanın İlim Yayma Cemiyeti’ne devrini kaleme aldı. Özkan, Fatih’teki okul binasında okuduğu 7 yıl süresince çevrenin baskısını hissettiğini belirterek,“Fatih-Draman gibi tarikatlarca ‘yalıtılmış’ bir yerde, yatılı kızlı-erkekli öğrencilere eğitim veren, üstüne üstlük Türkiye Cumhuriyeti’ne, Atatürk İlke ve Devrimleri’ne ve özellikle laiklik ilkesine bağlı nesiller yetiştiren okul, ‘o çevreler’ için bir ‘fuhuş yuvası’ydı. Galatasaray Lisesi, Osmanlı’ya devlet adamı yetiştirmesi için kurulmuştu. Darüşşafaka yani ‘şefkat yuvası’ için de Ziya Paşa, Abdülhamid’e şunu önermişti: ‘Çok savaş yaşıyoruz, yetim kalan çocuklardan fakir ama zeki olanlara devletimizde görev alabilecek eğitimi verelim.’ 1873 yılından beri varlığını sürdüren Darüşşafaka, Cumhuriyet ile birlikte ‘aydın gençler’ yetiştirme ilkesini benimsedi. Başka örneği var mıdır bilmiyorum: Osmanlı’da okulun doğal başkanı ‘sadrazam’dı, Cumhuriyet ile birlikte ‘başbakan’. Darüşşafaka Cemiyeti Doğal Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan döneminde, okulun eski yeri Fatih’teki binaları imam-hatip olmasına karar verildi” dedi.
 

İlim Yayma Cemiyetine verildi

Darüşşafaka’nın Maslak’taki yeni kampusuna taşınınca eski binaların bulunduğu alanın Ziraat Bankası’nca satın alındığı ve uzun yıllar arşiv ve depo olarak kullanıldığını da belirten Özkan, binanın daha sonra Milli Emlak’e oradan da Hazine’ye devredildiğini kaydetti. Özkan, şunları dile getirdi:

“Hazine, iki yıl kadar önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına verdi. Ülkemizde okul ihtiyacı olduğu için, Milli Eğitim Bakanlığı başvuruları değerlendirdi ve başvurular arasında İlim Yayma Cemiyeti’ni seçti. Hüseyin Çelik’in bakanlığı döneminde de, geçen yıl İlim Yayma Cemiyeti’nin burayı Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Okulu yapmasına onay verildi. Bakanlık müdür atadı, bizim eski yatakhanelerin yerine ‘yurt’ hizmeti verme amacıyla da İlim Yayma Cemiyeti yurt müdürünü belirledi. Tabii ki fark var, burası sadece erkek öğrenciler için imam hatip olacak...”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler