'Tatil Kitabı' ödülle döndü

Yönetmen Seyfi Teoman'ın ilk uzun metrajlı filmi ''Tatil Kitabı'', Kanada'da düzenlenen Montreal Film Festivali'nde ''Bronz Zenith Ödülü''nü aldı. Bugüne kadar yaptığı ve yapacağı filmler için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan teşvik alamadığını belirten Teoman 'Tatil Kitabı'nın bakanlık tarafından daha önce 6 kez reddedildiğini söyledi.

Yayınlanma: 06.09.2008 - 09:43
Abone Ol google-news

Yönetmen Seyfi Teoman, ''Tatil Kitabı'' ile Kanada'da düzenlenen Montreal Film Festivali'nden ödülle döndü. "Tatil Kitabı" ''İlk Filmler Yarışması''nda ''Bronz Zenith Ödülü''ne değer  görülen tek Türk yapımı filmi.

Teoman, Türkiye'ye özel bir bölüm ayrılan festivalde ayrıca Mehmet Güreli'nin ''Gölge'', Özcan Alper'in ''Sonbahar'' ve Derviş Zaim'in ''Nokta'' filmlerinin de gösterildiğini ifade etti.

''Tatil Kitabı''nın ilk uzun metrajlı filmi olduğunu anımsatan Teoman, filmle bugüne kadar katıldığı 6 festivalden ödülle döndüğünü vurguladı. ''Ödül almak için film yapmazsınız. Ama yaptığınız filmin de her festivalden ödülle dönmesi çok güzel. Aldığım ödüller beni motive ediyor'' diyen Seyfi Teoman, bugüne kadar yaptığı ve yapacağı filmler için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan teşvik alamadığını belirtti. Yönetmen Teoman, ''Bunun nedenini bilemiyorum. Tatil Kitabı, 6 kez reddedildi. Tatil Kitabı'ndan sonra çekeceğim filme de teşvik alamadım. Hangi kriterlere göre teşvik veriyorlar bilemiyorum. Bence kriterlerini yeniden gözden geçirmeleri gerekir'' dedi.

Film, ülkemizde 12 Eylülde vizyona giriyor..

''Tatil Kitabı''nın yurt dışı galası Şubat ayında Berlin Film Festivali'nde, Türkiye galası ise Nisan ayında 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gerçekleştirildi.

Filmin Başarıları
Film, İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Yarışma bölümünde ''Kültür ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Türk Filmi'' ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen ''FIPRESCI'' ödüllerini aldı.

''Tatil Kitabı'' İtalya'da 54. Taormina Film Festivali'nde de ''Jüri Özel Ödülü'', Slovakya'da Art Film Festivali'nde ve Sırbistan'da Palic Avrupa Filmleri Festivali'nden ödüller kazandı.

Filmden
Yapımcılığını Bulut Film adına Yamaç Okur ve Nadir Öperli'nin üstlendiği filmin baş rolünde, tiyatro ve sinema oyuncusu Taner Birsel ile ''Rıza'' filmiyle tanınan Rıza Akın'ın yanı sıra eski Adana Seyhan Şehir Tiyatrosu oyuncularından Ayten Tökün, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan yeni mezun olan Harun Özüağ, Silifkeli toprak sahibi Osman İnan ve Silifke Göksü İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Tayfun Günay'ın da aralarında bulunduğu amatör ve yarı amatör oyuncular rol aldı.

Silifkeli bir ailenin bir yaz boyunca başından geçenleri, daha çok ailenin küçük oğlu Ali'nin bakış açısını ön plana çıkararak anlatan filmin olay örgüsü kısaca şöyle:
''İstanbul'da askeri lisede okuyan büyük oğlu Veysel'in askeri okulu yarıda bırakarak üniversite sınavına girme isteğine şiddetle karşı çıkan Mustafa, çekingen ve içine kapalı bir çocuk olan Ali'yi de yaz tatilinde çalışıp kendisi gibi ticaret öğrenmeye zorlar. Kendisini aldattığından şüphelenen eşi Güler ve geçmişte şehirde şansını denemiş, ama tutunamayıp Silifke'ye dönerek baba mesleğini sürdürmek zorunda kalmış kardeşi Hasan'la Mustafa arasında da sürekli bir gerilim vardır. Tüm bu gerginlikler, limon tüccarı olan Mustafa'nın, iş için gittiği Ürgüp'ten dönüşte beyin kanaması geçirip komaya girmesiyle geri plana itilir. Başta, aileyi bir arada tutmak için Mustafa'nın yerini almak zorunda kalan Hasan olmak üzere, filmdeki karakterler belirgin bir şekilde değişir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler