Hava Harp Okulu mezuniyet töreni

Hava Harp Okulu'nda mezuniyet töreni düzenlendi. Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Mahir Taş, törende yaptığı konuşmada, ülkenin bölünmez bütünlüğüne vurgu yaptı.

Yayınlanma: 31.08.2009 - 14:06
Abone Ol google-news

Hava Harp Okulunda diploma ve sancak devir-teslim töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da katılımıyla yapıldı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Yeşilyurt'taki okulda düzenlenen törende, öncelikle TBMM Başkanı Şahin, Başbakan Erdoğan ve havacı üniformalı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve kuvvet komutanları ile öteki davetliler şeref tribününde yerlerini aldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün askeri törenle karşılanmasının ardından devir-teslim töreni başladı. Abdullah Gül, Hava Harp Okulu merasim kıtasını denetleyerek ''Hava Harp Okulu Merhaba'' dedi. Öğrenciler de Cumhurbaşkanına hep birlikte ''Sağ ol'' diye karşılık verdiler. Törene katılanlar Gül'ü alkışlarla selamlarken Cumhurbaşkanı da eliyle karşılık verdi. Gül'ün, şeref tribününe geçmesinin ardından hava Harp Okulu Komutanlığı öğrenci alayı 10. Yıl Marşı eşliğinde tören alanındaki yerini aldı. Törende daha sonra İstiklal Marşı okundu.

Okul komutanı Taş'ın konuşması

Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Mahir Taş, törende yaptığı konuşmada, bugün Hava Harp Okulundan 55'inci dönem olarak ikisi dost ve müttefik ülkelerden olmak üzere toplam 197 pilot adayı genç teğmenin mezun olduğunu söyledi.

''Hava Harp Okulu, günümüze kadar çok değerli lider ve komutanlar yetiştirmiş, 98'inci kuruluş yıl dönümünü idrak eden Türk Hava Kuvvetlerinin çağın gereklerine göre şekillenmesinde bir irfan yuvası olmuştur'' diye konuşan Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu irfan yuvasından ahlaken, fikren ve bedenen gelişmiş bir kişiliğe ve üstün karakter özelliklerine sahip, havacılığı bir meslek olarak değil, yaşam tarzı olarak benimsemiş, komutanlık yöneticilik ve liderlik becerileri kazanmış, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünün muhafazasından, yüce önder Atatürk'ün ilke ve inkılaplarını rehber edinmiş, hava ve uzay gücünün kullanılmasındaki düşünce altyapısına sahip, üstün nitelikli hava subayları yetiştirilmesi esas alınmıştır. Gurur kaynağımız genç teğmenlerimizin eğitiminde hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan yüce ulusumuza, yetiştirilmelerinde desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen tüm büyüklerimize ve komutanlarımıza şükranlarımı arz ediyorum.''
 

Mezunlara...

Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Taş, mezun teğmenlere hitaben de şunları söyledi: ''Özveri, cesaret, gayret ve sabır gerektiren 4 yıllık eğitim öğretim sürecini başarıyla tamamladınız. Mazisi şan ve şerefle dolu Hava Kuvvetlerimizin saflarına katılışınızı yürekten kutluyorum. İnanıyorum ki, sizlerin katılımıyla dünyanın sayılı hava kuvvetlerinden biri olan Türk Hava Kuvvetleri ailesi bir kat daha güçlenecektir. Sizler, artık Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, milli çıkarları her şeyin üzerinde tutan, vatanına, milletine, Cumhuriyetine bağlılığı, askerliğin şerefi olarak gören genç hava subaylarısınız.''

Dönem birincisinin konuşması

Mezunlar adına konuşan dönem birincisi Hava Teğmen Emrah Sezgin de bugün uğruna can vermeye ant içtikleri kutsal vatan savunması içindeki yerini alan en genç teğmenler olmanın gururunu ve sevincini yaşadıklarını dile getirdi. Kartal yuvası Hava Harp Okulundan Atatürk ilke ve inkılaplarının temelini oluşturan aklın ve bilimin öncülüğünde sağlam karakter, özveri ve inançla görevlerini yapacak nitelikleri kazanmış olarak mezun olduklarını ifade eden Sezgin, ''Aldığımız üstün ahlak ve fazilet, yüksek sorumluluk ve disiplin anlayışı ile ulu önder Atatürk'ün göstermiş olduğu ufuk, tüm hayatımız boyunca bizlere yol gösterici olacaktır. Hava Teğmen Emrah Sezgin, konuşmasını ''Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşılarında bizi bulacaklardır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacak ve şerefimizle öleceğiz'' diye tamamladı.
 

Diploma töreni

Törende konuşmaların ardından mezun teğmenlerin diplomaları dağıtıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dönem birincisi Emrah Sezgin'e diplomasını verdi. Dönem ikincisi Mustafa Yıldırım'a ise diploması TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından verildi. Dönem üçüncüsü Serkan Savruk da diplomasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

Törende daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dönem dördüncüsü Muhtesim Aslan'a, Savunma Bakanı Vecdi Gönül, beşinci olan Abdullah Aydın'a, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, altıncı Abdullah Yılmaz'a, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, yedinci Özkan Samet Özata'ya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, sekizinci Nurettin Kavak'a, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, dokuzuncu Yavuz Babuç'a, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, onuncu Ahmet Onur Gürakar'a, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık, on birinci Müslüm Macit'e, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Nusret Taşdelen onikinci Sevda Türkmen'e, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgi, on üçüncü Adem Kırıcı'ya diplomalarını verdi.

Ürdünlü ve Türkmenistan uyruklu öğrenciler de törenle diplomalarını alırken, derece girenlere de çeşitli armağanlar verildi. Bu arada, Hava Harp Okulunu bitiren diğer teğmenlere de diplomaları dağıtıldı. Tören, sancak devir-teslim törenin ardından Hava Harp Okulu marşının okunmasıyla devam etti. Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Taş, sancaktar ve muhafızlarına kılıç ve diplomalarını verdi. Mezuniyet töreni, tören geçişi ve F-4, F-16 uçakları ve Türk yıldızlarının gösterisiyle sona erdi.

Notlar

Hava Harp Okulundan mezun olan genç teğmenler, törenin ardından alanın ortasına gelerek kılıçlarını birbirlerine çaktılar ve mutluluklarını aileleriyle paylaştılar. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ve kuvvet komutanları tören alanına inerek, Türk yıldızlarının gösterisini izledi. Türk yıldızları, gösteri sırasında, beyaz dumandan gökyüzünde büyük bir kalp çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler