Yalnızca yüzde 40 yargıya güveniyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezince yurttaşların yargıya bakışını belirlemek amacıyla gerçekleştirilen 'Adalet Gözet Projesi'ne göre, ankete katılan 3 bin 172 kişinin yalnızca yüzde 4'i mahkemelere güveniyor, yüzde 26'sı güvenmiyor.

Yayınlanma: 07.09.2008 - 08:20
Abone Ol google-news

Proje sonucunda, Türkiye'de yaşayanların yüzde 29.5’inin mahkeme deneyiminin olduğu ortaya çıktı. Mahkeme deneyimi olan yurttaşların, dava sonucunda duydukları memnuniyet ise, mahkemelerde sanık ya da mağdur olmalarına göre değişiyor.

Buna göre, sanık yurttaşların yüzde 56.8’i aldığı sonuçtan memnun kaldığını, cezada mağdur olanların ise yüzde 44.6’sı memnun kalmadığını ifade ediyor. Davacı olan vatandaşların yüzde 53.1’i aldığı sonuçtan memnun olduğunu bildiriyor.

Proje sonucunda, anket katılımcılarının en çok güvendiği kurum ise Türk Silahlı Kuvvetleri olarak belirlendi.

Proje sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre, ankete katılan vatandaşların mahkemelere yönelik tutumları incelendiğinde yüzde 40’ı mahkemelerin kararlarını adil olarak değerlendirirken, yüzde 40.9’u mahkemelerin herkese eşit derecede koruduğunu söyledi. 

Proje için katılımcılar İstanbul, İzmir, Adana ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin 12 ilinden seçildi. Projenin basına tanıtım toplantısına katılan Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turgut Turhanlı “projeye ilişkin şunları söyledi:

"Bu projeyle kısa vadede vatandaş ile hukuk arasındaki ilişkiyi göz önüne sermeyi, uzun vadede ise bilimsel verilerle bu ilişkideki sorunları ortaya çıkararak, hukuk ile vatandaş arasındaki mesafenin giderilmesinde aracı olmayı hedefliyoruz”.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler