Pamuk işçiliğinden okul sıralarına

Milli Eğitim Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından ''Pamuk kadar beyaz gelecek için'' sloganıyla başlatılan proje ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelip Çukurova'da tarım işçiliği yapan çocuklar, gündüz tarlalara dağılınca bulunamadıkları için gece çadırlarında el fenerleriyle ziyaret edilerek okula kazandırılıyor.

Yayınlanma: 07.09.2008 - 09:07
Abone Ol google-news

Ailelerinin yaşadığı yerlerdeki okullarına gidebilmek için Çukurova'da pamuk hasadının biteceği ekim ayı sonunu beklemek zorunda olan çocuklar, proje sayesinde bu süre içerisinde çadırlarına en yakın okullara yerleştirilerek eğitim öğretimden uzak bırakılmıyorlar.
Proje uzmanı Kazım İlkkan Kertmen, Karataş ilçesinde yoğunlaşan çadırları el fenerleriyle ziyaretlerinde okul çağındaki çocukları ararken, tarım işçisi ailelere de daha önce okula kazandırdıkları çocukların devamlılığını sağlamalarını istedi.
Kertmen, buldukları okul çocuklarını eğitime kazandırmakla kalmayıp defter kalemden iç çamaşırına kadar her türlü kırtasiye ve giyim ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti. Kertmen, şunları söyledi:

''Proje kapsamında bugüne kadar okula kazandırılan ve devamı sağlanan çocuk sayısı 4 bin 800'ü buldu. Ödeneği de artık yok, ancak Adana Valiliğimiz, Karataş Kaymakamlığımız ve hayırseverlerin desteği ile çocukların ihtiyaçlarını giderebiliyoruz. Ancak, bir süre sonra okul kayıtlarını kontrol ettiğimizde çocukların bazılarının yine okula gönderilmeyip tarlalarda çalışmaya götürüldüklerine tanık oluyoruz. Ailelerin, sıkı kontrol ve ısrarlar olmasa çocuklarını asla okula gönderme niyetinde değiller. Çünkü, onlara göre çocuk büyüyecek, tarım işçisi olacak sonra aile bütçelerine katkı sağlayacak. Bir kişi günde 20 YTL kazanıyorsa, 10 kişi 200 YTL kazanıyor. Bunun hesabını yapan aileler bu yüzden aile planlamasını akıllarının ucundan bile geçirmiyorlar.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler