'Ödül' gibi ceza

Yargıtay, alkollü bir şekilde traktör kullanarak mala zarar verme suçunu işleyen köylüyü, kaçarken sırtından silahla vurarak öldüren polise 1 yıl bir ay hapis cezasını onadı. Karar, Yargıtay üyeleri arasında da tartışmaya yol açtı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Daire kararına itiraz etti. Dosyada son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek.

Yayınlanma: 07.09.2008 - 08:49
Abone Ol google-news

Karara muhalif kalan Yargıtay üyeleri, “Devlet erkini elinde bulunduranların yasadışı güçlerini bireyler üzerinde kullanması polis devletinde rastlanan bir olgu olsa da, demokratik hukuk devleti anlayışında yeri yoktur. Kolluk, yasalarda belirlenen görevlerini yaparken direnişle karşılaşması durumunda, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidirler” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Daire kararına itiraz etti. Dosyada son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek. Ceza Genel Kurulu, karara muhalif kalan üyelerin görüşü doğrultusunda karar verirse, polisler zor kullanan kişilere ateş ederken iki kez düşünmek zorunda kalacak.

Olay

9 Ağustos 2003 günü saat 24.00 sıralarında U.T. yönetimindeki traktör, yanında arkadaşı K.C. ile karayolunda seyir halinde iken, yolda park etmiş bir araca çarpmamak için yoldan çıkarak kapalı olan bir işyerinin cam ve çerçevesini kırarak eşyaya zarar verme suçunun işlenmesine neden oldu. U.T. olay yerinden kaçtı. Yapılan ihbar üzerine polis memurları H.A. ve O.C. olay yerine gelerek U.T. nin kullandığı traktörü izlemeye başladı. Polis memurlarının ‘dur’ ihtarına aldırış etmeyen U.T. silahlı uyarı atışına rağmen yakalanmamak amacıyla olay yerinden kaçmaya başladı. Polis aracının giremeyeceği yere yönelerek kaçmaya devam eden U.T. ye polis memuru H.A. koşarak yetişip traktöre tırmandıktan sonra tabancayla ateş etti. Polis memurunun silahıyla yaptığı atış sonrası arkadan iki mermi girişi tespit edilen U.T. hayatını kaybetti. U.T. nin arkasından ateş eden polis memuru H.A. nin tıbbi müdahalede bulunmadığı, olay yerinden hemen ayrıldığı, yeri jandarma bölgesi olmasına karşın olaydan dört saat sonra Jandarmanın olaydan haberdar edildiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler