Neler yaşandı neler...

Türkiye gündemi bilindiği gibi çok yoğun... "Kürt Açılımı", "Ermenistan Açılımı", "3G teknolojisi" diyerek geçirdik Ağustos ayını... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmaya doymadı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay manşetlerden düşmedi... İşte Ağustos ayında yaşananlar...

Yayınlanma: 04.09.2009 - 07:19
Abone Ol google-news

Medya Takip Merkezi (MTM), tarafından her ay düzenli olarak bin 700'ü aşkın, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derlenerek hazırlanan medya raporunun sonuçlarına göre, Ağustos ayının en çok konuşulan gündem maddesi, AKP'nin başlattığı "Kürt Açılımı" tartışması oldu.

Toplumun çeşitli kesimleri tarafından sıkça konuşulan "Kürt Açılımı" meselesi, kimi kesimler tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, kimileri tarafından ise sert eleştirilere maruz kaldı. Ergenekon, ekonomik kriz, Avrupa Birliği'ne giriş süreci gibi Türkiye'nin en önemli gündem maddelerini bile geride bırakarak ilk sıraya yerleşen "Kürt Açılımı", ay boyunca 15 bin 687 haber ve yazıya konu edildi ve ekranlarda 675 saat süreyle yer buldu.

Aylardır ülkenin en önemli gündem maddeleri arasında yer alan Ergenekon Davası, Ağustos ayında da popülaritesini korudu. Dava ile ilgili ay içerisinde toplam 11 bin 943 haber yayınlandı. Değişmeyen gündem konularından bir diğeri olan Avrupa Birliği ise ay boyunca, 12 bin 762 habere konu edildi.

 

En fazla AKP konuşuldu

Ağustos ayında, basında en fazla konuşulan siyasi parti, önceki ay olduğu gibi, AKP'ydi. Haber sayısı yüzde 56 oranında artış gösteren AKP, "Kürt Açılımı" konusuyla gündeme damgasını vurdu. Ay boyunca toplam 27 bin 328 haber ve yazıda bahsi geçen partiye televizyon ekranlarında ise 548 saate yakın yer ayrıldı.

Aynı araştırma sonuçlarına göre; en çok haber olan ikinci parti, ana muhalefet partisi CHP  oldu. İktidar partisine yönelik eleştirileriyle sıkça medyada yer bulan CHP, çeşitli açıklamalarla da gündemdeki yerini korudu. CHP ay boyunca, 23 bin 710 haber ve yazıya konu oldu.

 

MHP, "Kürt Açılımı" konusuyla atağa geçti

Ağustos ayının en dikkat çekici çıkışını yapan siyasi partisi, "Kürt Açılımı"na muhalif tavrıyla öne çıkan MHP oldu. Sert açıklamaları ve televizyona verdiği reklam filmiyle yakın markaja alınan parti, ay boyunca 14 bin 572 haber ve yazıya konu edildi. MHP'nin haberleri önceki aya göre üç katından fazla artış gösterdi.

"Kürt Açılımı" konusunda sergilediği sert tavrıyla gündemde sıkça yer bulan Devlet Bahçeli, Deniz Baykal'ı geride bırakarak, ayın en çok konuşulan dördüncü ismi oldu. "Kürt Açılımı" projesinin ülkeyi böleceğine dair açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Bahçeli, 9 bin 234 haber ve yazıda yer aldı. Önceki aya göre haber sayısı yüzde 435 oranında artan Bahçeli, 170 saate yakın bir süre ekranlarda kaldı.

"Kürt Açılımı" ile beraber gözlerin çevrildiği bir diğer parti ise DTP oldu. Ay toplamında 11 bin 837 habere konu olan DTP'ye ilgi yüzde 237 oranında artış gösterdi.

 

Edoğan, kanallarda 489 saat yer aldı

Başbakan Erdoğan, ayın en çok konuşulan siyasetçisi oldu. "Kürt Açılımı" konusuyla bir anda tüm dikkatleri üzerine çeken Erdoğan'ın haber sayısı da yaklaşık iki kat artış gösterdi. Konuyla ilgili olarak çeşitli eleştirilerin de odağı olan Erdoğan'a, TV kanalları 489 saat yer ayırdı.

Siyaset dünyasının en çok konuşulan bir diğer ismi de, cumhurbaşkanı Abdullah Gül'dü. Gül'e ilgili haberler yüzde 13 oranında artarken, üç mecrada yayınlanan toplam haber sayısı ise 15 bin 346 oldu.

 

Atalay, 10 bin 495 haberde yer buldu

"Kürt Açılımı" çalışmalarını yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ayın en çok konuşulan ve en yakından takip edilen siyasetçilerinden biriydi. Temmuz ayına oranla haber sayısı yüzde 354 artan Beşir Atalay'ın yaptığı her açıklama izlendi. Atalay, ay boyunca, 10 bin 495 haberde yer buldu.

 

Sezen Aksu'dan "Kürt Açılımı"na destek

Ağustos ayında Sezen Aksu hükümetin başlattığı "Kürt Açılımı" projesine destek vermesiyle dikkatleri üzerine çekti. Aksu, bu davranışı nedeniyle kimilerinden alkış alırken, bazı kesimler tarafından da sert eleştirilere maruz kaldı. Ağustos ayında Türkiye'nin en önemli gündem konusu olan "Kürt Açılımı" meselesinde sergilediği tutumla öne çıkan Sezen Aksu, ay toplamında 2 bin 201 habere konu edildi. Haber sayısı iki kat artış gösteren sanatçıya, televizyon ekranlarında ise 21 saate yakın yer ayrıldı.

 

3G piyasaları hareketlendirdi

Geçtiğimiz ay Türkiye'de de kullanıma açılan 3G teknolojisi, ekonomi basının en önemli gündem maddelerinden biriydi. GSM operatörlerinin günden güne kızgınlaşan rekabeti ve yeni teknolojideki gelişmeler, medya tarafından da yakın takibe alındı. Ağustos ayı boyunca 2 bin 899 haber ve yazıya konu edilen 3G, pek çok sektörde heyecan dalgası yarattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler