Protokol ses getirmeye devam ediyor

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesine ilişkin protokollerin paraf edilmesine ilişkin olarak "Bu, Washington'da büyük haber oldu" dedi.

Yayınlanma: 06.09.2009 - 10:20
Abone Ol google-news

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlarken protokollerin paraf edilmesi için "Bu Washington'da büyük haber oldu. Yıllardır bu konu üzerinde çalışanlar var. Amerika uzun zamandır Türklerle Ermeniler arasında bu tür bir uzlaşma sağlanmasını istiyordu. Umarım bu uzlaşma anlamlı ve pratik bir şekilde, makul bir süre zarfında tamamlanır. Her iki ülke de Amerika'nın müttefiki. Dolayısıyla bu haber Washington'da birçok kişiyi mutlu etti" şeklinde konuştu.


"Soykırımın tanınması girişimlerine nokta koymaz"

Türkiye'yle Ermenistan arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının hemen hemen her yıl Kongre'nin gündemine gelen Ermeni soykırımı tasarılarına son verip vermeyeceği sorulması üzerine Grossman, bazı insanların bu konuda asla taviz vermeyeceğini, dolayısıyla iki ülke arasında ilişki kurulmasının "soykırımın tanınması" için yapılan siyasi girişimlere nokta koymayacağını düşündüğünü de ortaya koydu.

 

"Tarih komisyonunu öngörülmesi son derece önemli"

Ancak, Grossman, mutabakatın bir unsuru olarak bir "tarih komisyonu" kurulmasının öngörülmesinin son derece önemli olduğunu vurgularken de "Bu son derece önemli" dedi. Grossman şunları söyledi:
"Bu son derece önemli. Bütün dünya için geçerli bu. Tarihleri konusunda farklı görüşlere sahip kişilerin oturup konuşmaları gerekir. Taraflar tarihlerini paylaşmalı ve anlayış gösterebilmeli. Bu konuya bu iki ülkenin bizzat eğiliyor olması özellikle önemli. Çünkü o sayede Amerika, Fransa gibi üçüncü ülkeler, aradan çekilip 'artık bu iki ülke uzlaşmaya çalışıyor, bakalım ne bulacaklar, sorunu çözmelerini teşvik edelim' diyebilecekler. Ve bu sayede tarihin bu karanlık döneminde ne olduğu konusunda ortak bir anlayış sağlanabilir."

Marc Grossman, Türkiye ve Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla Dağlık Karabağ sorununa da çözüm bulunmasını umduğunu da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler