GAP'a renkli projeler

DPT'nin GAP'a yönelik hazırladığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında 91,8 milyon TL tutarında 778 adet projenin finansmanı uygun bulundu.

Yayınlanma: 06.09.2009 - 11:17
Abone Ol google-news

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki 9 ilde başlatılan ''sosyal restorasyon'' süreci kapsamında bu yıl da bir yandan bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek diğer yandan, bölgeye yeni bir renk ve soluk getirecek projeler hayata geçirilecek.

GAP bölgesinde kırdan kente göç, yoksulluk ve işsizlik sorunları ve değişen sosyal yapının doğurduğu yeni ihtiyaçlar ile bölgedeki sosyal yatırım ihtiyacına katkı sağlayabilmek için başlattığı Sosyal Destek Programı (SODES) için bu yıl 1656 proje başvurusu yapıldı.

DPT tarafından değerlendirmeye alınan bu projelerden toplam 778 adedinin finansmanı uygun bulundu. Bu kapsamda DPT, bu projelere bu yıl için 91,8 milyon lira tutarında destek sağlayacak.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak olmak üzere 9 ilde uygulanan SODES programı kapsamına, Adıyaman'ın 129 projesi,

Şanlıurfa'nın 123 projesi, Mardin'in 111 projesi, Siirt'in 88 projesi, Gaziantep'in 86 projesi, Kilis'in 80 projesi, Diyarbakır'ın 72 projesi, Batman'ın 67 projesi ve Şırnak'ın 22 projesi kabul edildi.

DPT söz konusu 9 ilde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi için de toplam 2 milyon tutarında kaynak ayırdı.
 

Kültür Sanat projelerine ağırlık verildi

SODES kapsamında ''istihdam'', ''sosyal içerme'', ''kültür sanat ve spor'' olmak üzere üç başlık altında hazırlanan sosyal projeler değerlendirilirken, 778 projenin 321'ini kültür-sanat-spor, 300'ünü sosyal içerme, 157'sini istihdam projeleri oluşturdu.

 

İsimleri renkli, amaçları farklı projeler

Uygulandığı illerde sosyal değişim noktasında etkisini hissettiren projelerin öncelikli hedef grupları kenar semtlerde yaşayan ve topluma entegre olmakta zorluk çeken çocuklar, gençler, kadınlar ve yoksullar...

Sosyal dönüşümün gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan projeler, bir anlamda, bölgenin neye ihtiyacı olduğunu gözler önüne seriyor.

İlginç ve renkli isimler altında gerçekleştirilecek projelerden bazıları şöyle:

''(Güneydoğu'nun Einsteinleri), (Halfeti Baraj Altında Kaldı, Gençlerimiz ÖSS, SBS Barajı Altında Kalmasın), (Bugünün Sokak Çocuğu Yarının Sanat Çocuğu), (Çocuk Düşlerim), (Denizi Görmek İstiyorum), (Başarısızlık Kaderim Değil), (Taşa Hayat Veren Ustalar), (Kadınlara ve Çocuğa Karşı Şiddetin Önlenmesi), (Sokaktan Spora), (30 Genç Kıza Altın Bilezik), (Dünyanın Resmini Çizip, Hayatın Şarkısını Söyleyelim), (Eski Doğudan Yeni Doğuya), (Seyirci Olma Sporcu Ol...)''

Projelerin arasında gümüş işçiliğinden, taş işlemeciliğine, kuaför, epilasyon, cilt bakımı, çocuk ve yaşlı hasta bakım elemanı yetiştirmeden, cenaze yıkama ve kefenleme projesine kadar çok değişik meslek alanlarına dönük çalışma yer alıyor.

 

2012 kadar bölgeye 600 milyon TL kaynak

SODES kapsamında 2012 yılına kadar toplam 600 milyon lira tutarında kaynağın bölgeye aktarılması hedefleniyor.

Program ile GAP kapsamındaki illerde sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesi ve sosyal refahın artırılması için yoksulluk, göç ve işsizlik, kentleşme gibi sosyal sorunların giderilmesi için yerel dinamikler hayata geçirilecek.

Bölgenin beşeri sermayesinin güçlendirilmesinin hedeflendiği SODES ile yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında bulunan birey ve grupların ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımlarının artırılması ve yaşam kalitelerinin yükseltilerek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmenin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Bölgedeki işsizlik sorunu dikkate alındığında istihdam başlığı altında hazırlanan projelerle, ilgili ilde istihdam edilebilirliğin artırılması, ildeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli iş gücünün geliştirilmesi, mesleki bilgi ve birikimin geliştirilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin istihdama erişiminin kolaylaştırılması ve kendi işini kurabileceklere destek olunması bekleniyor.

Böylelikle bölge halkının işsizlik sorununun giderilerek yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler