Okul masrafları cep yakıyor

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okul masraflarının bu yıl velileri daha da zorlayacağını söyledi.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 08:31
Abone Ol google-news

BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, yaptığı açıklamada, özellikle dar ve sabit gelirli ailelerin okul masraflarını karşılamakta büyük sıkıntı ve zorluklar yaşadığını ifade etti. Ekonomik krizin ardından yurttaşın alım gücünün daha da düştüğünü buna karşın yurttaşın cebine giren paranın değişmediğini söyleyen Avcı, "Yıllardır dağıtılan ücretsiz ders kitabı politikasını biraz daha geliştirelim ve okul yönetimlerince tespit edilen ihtiyaçlı ailelerin çocuklarının kıyafet, kırtasiye, beslenme harçlığı ve servis ücretlerini de devlet tarafından karşılayalım. Eğitimin mutfağında çalışan öğretmenlerimizin ve tüm eğitim çalışanlarının çocuklarının da bu uygulamadan faydalanmasını öneriyorum" dedi.

Avcı, yeni okula başlayacak bir çocuğun sadece giysi ve kırtasiye masrafının en az 250 TL olduğunu, ek olarak spor malzemesi, çanta, suluk ve ayakkabı masraflarıyla birlikte bu oranın 450 TL'ye kadar çıkabildiğini söyledi.

Okul servis masraflarının ayrıca ele alınması gerektiğini ve tek çocuğu olan aileler için söz konusu olan bu masrafın, yedek pantolon, gömlek, ayakkabı, kemer, yaka, çorap, kravat, spor malzemesi alınması durumunda giderlerin ikiye katlanabileceğini söyleyen Avcı, lisede okuyan bir öğrencinin giysi masraflarının ise en az 500 TL'den başladığını, liselerde ek masraflarıyla birlikte genel eğitim giderlerinin 800 TL'ye kadar çıktığını, liselerde okuyan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun dershanelere gittiği de göz önüne alındığında velilerinin büyük bir bunalım ve sıkıntı içinde yaşadığını kaydetti.

İlköğretimde ve lisede ki eğitim harcamalarının erkek ve kız öğrenciler arasında fazla farklılık göstermediğini belirten Avcı, birçok ailenin alışveriş için son haftaları seçmeleri nedeniyle alışverişlerdeki yoğunlaşmalardan dolayı fiyatların daha da artmaya başladığını kaydetti. 

 

Eğitim maliyeti aylık ortalama 73 TL

Öte yandan Eğitim Bir Sen'in araştırmasına göre de devletin memura çocuk yardımı olarak aylık 13,98 TL verdiği bir dönemde, bir öğrencinin velisine eğitim maliyeti aylık ortalama 73 TL'ye ulaştı. Araştırmaya göre okul öncesi eğitime kayıt olacak bir öğrencinin velisine başlangıç masrafı 250 TL'yken, ilköğretime başlayan bir öğrencin 400 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrencinin ise 525 TL'ye yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler