Bakanlık gizli hesaplara ulaşacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, varlık barışının önemli bir fırsat olduğunu belirterek, ''Çember daralıyor. Bana göre banka gizliliği de geride kaldı. İsviçre ve Avusturya'daki hesapların istenmesi konusundaki çalışmalar devam ediyor'' dedi.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 09:01
Abone Ol google-news

THY'nin Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya başlattığı ilk sefere katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, basın mensuplarının ekonomiye ilişkin çeşitli sorularını da yanıtladı.
Dünya ekonomisinde bir toparlanma olduğunu kaydeden Şimşek, global ekonomide resesyonun yerini çıkışa bıraktığını, bunun ''dibi bulmanın da ötesine geçtik'' şeklinde de algılanabileceğini söyledi.
 

''Hiçbir şey olmamış gibi konuşamayız''

Asya'da toparlanma bir yana Çin'in liderliğinde hızlı bir büyümenin dahi gündemde olduğunu kaydeden Maliye Bakanı, dünyadaki durumu şöyle değerlendirdi:

''Çin, yüksek dış ticaret fazlasıyla büyümesini finanse ediyor. Japonya'nın sağlığı, dünya ekonomisinin sağlığına bağlı. Avrupa'nın yapısal sıkıntıları var. Emtiya fiyatları sorunu da kökünden çözülmedi. Bana göre toparlanma yavaş ve potansiyel büyümeye erişim daha uzun zaman alabilir. Hiçbir şey olmamış gibi konuşamayız. Sorunlar kökünden çözülmedi."

Bakan Şimşek, Türkiye'nin de bütçenin gelir-gider dengesinin rasyonel patikaya oturtulması için bazı tedbirler aldığını, yeni tedbirlerin de alınabileceğini bildirdi. Bunların hem gider, hem de gelir ayağıyla tartışılacak konular olduğunu ifade eden Şimşek, ''
Hükümet olarak yoğun çaba içindeyiz. Başbakan Yardımcımız Sayın Babacan başkanlığında 1-2 aydır çok yoğun günler geçiriyoruz. Mikro düzeydeki birçok konuyu, reform ayağını tartışıyoruz. Türkiye'nin birçok meselesini masaya yatırıyoruz. Somut adımları attık, atacağız''
dedi.


"Varlık barışının uzatılma ihtimali var"

Maliye Bakanı, yurt içi ve yurt dışında varlığı olanları varlık barışından yararlanmaya da çağırdı. Kanuna göre, varlık barışıyla ilgili başvuruların 30 Eylül'de sona ereceğini kaydeden Şimşek, şu açıklamalarda bulundu:

''Ancak Bakanlar Kuruluna da süreyi 3 ay uzatma imkanı tanıdık. Uzatıp uzatmama konusundaki karar bu dönemdeki çalışmalara ve gelişmelere bağlı olacaktır. Böyle bir yetki var. Uzatılma ihtimali var. Bir önceki varlık barışına oranla bu defa daha yoğun bir çalışma içindeyiz. Her şeyden önce 100 bin tane mükellefe mektup gönderdik. Varlık barışının kendileri için önemli bir fırsat olduğunu ilettik.

Bu defa Avrupa ayağını da harekete geçirelim dedik. Türkiye'deki değişik sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli şekilde Avrupa'da kampanya başlatacağız. Almanya'da Düseldorf, Köln ve Manhaim'de geçip vatandaşlarla bir araya geleceğim. Kendilerine Türkiye'deki yatırım fırsatlarını, özellikle yeni teşvik sistemini ve tabii ki varlık barışını anlatacağım. Ay sonunda Belçika ve Lüksemburg'a gideceğiz. Yine Rusya var. Muhtemelen Ekim ayında bu aktiviteler devam eder diye düşünüyorum. Diğer bir takım ülkelere gitmemiz de söz konusu.''

Uluslararası alanda bilgi değişimiyle ilgili politikalarda çok önemli değişiklikler olduğunu, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelerin OECD'nin vergi anlaşmasına koydukları şerhleri geri çektiklerini anlatan Şimşek, bu şekilde daha önce bilgi verme konusunda isteksiz davranan bazı ülkelerin, bilgi değişim anlaşmalarıyla bilgi vermeye başladıklarını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler