Chavez Türkmenistan'da

Türkmenistan'ı ziyaret eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Türkmen lider Gurbangulı Berdimuhamedov'dan doğalgaz ihraç eden ülkeler olarak kurmak istedikleri OPEC benzeri kuruluşa katılmalarını istedi.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 09:42
Abone Ol google-news

Libya, Cezayir, Suriye ve İran ziyaretlerinin ardından iki günlük resmi ziyaret için Aşkabat'a gelen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Türkmen lider Gurbangulı Berdimuhamedov ile biraraya geldi. Türkmen lider Berdimuhamedov, Chavez'i Bakanlar Kurulu Binası'nda resmi törenle karşıladı. Renkli kişiliğiyle bilinen Hugo Chavez'i karşılama töreni de renkli geçti. Karşılama töreni oldukça uzun sürerken, iki lider arasındaki görüşme ise kısa sürdü.

Hugo Chavez ve Berdimuhamedov'un Türkmen ve Venezuela heyetinde yer alan yetkililer ile tanışması yaklaşık 45 dakika sürdü. Karşılama törenine Aşkabat'ta görev yapan yabancı misyon şefleri de katılırken, Chavez'in ABD Büyükelçisi vekili Sylvia Coren ile tanışma esnasında “Oww Obama" diye seslendiği duyuldu.

Türkmen ve Venezuela heyetindeki yetkililer ile tek-tek sohbet eden liderler, neredeyse görüşmeyi de ayaküstü yaptılar. Venezuela enerji bakanı ve sektörü temsilcileri ile tanışma esnasında Hugo Chavez, Türkmenistan'ın doğalgaz rezervi hakkında bilgi istedi. Chavez'e konuyla ilgili bilgi veren Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın doğalgaz rezervi olarak Rusya, İran ve Katardan sonra 4. sırada geldiğini söyledi.

Bunun üzerine Hugo Chavez, doğalgaz ihraç eden ülkeler olarak OPEC benzeri birlik kurmak istediklerini belirtirken, Türkmen lider Berdimuhamedov;dan bu kuruluşa katılmalarını isterdi. Chavez, Venezuela enerji sektörü temsilcilerinden de konuyla ilgili evrakların kısa sürede Türkmen tarafına ulaştırılmasını istedi. Türkmen lider Berdimuhamedov ise konuyu inceleyeceklerini söyledi.

Uzun süren karşılama töreninin ardından lider görüşmeye geçtiler. Kısa süren görüşmede ilk defa ülkesini ziyaret eden konuk Devlet Başkanı Hugo Chavez'i tebrik eden Berdimuhamedov, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir başlangıç olduğunu söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı Chavez de, dünya medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Orta Asya ülkeleri ile, pek çok medeniyetin mekanı Karayip ülkelerinin ilişkileri geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Bugün Türkmenistan ziyaretini tamamlayacak olan Hugo Chavez;in Rusya ve Belarus'u ziyaret etmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler