Davutoğlu Tiflis'te

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan'da iç huzurun sağlanması ve bu ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 11:31
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki temasları kapsamında Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze ile basına kapalı ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulundu.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin temelde ikili ve bölgesel ilişkiler ile küresel anlamda işbirliğinden oluşan üç ayak üzerine oturmakta olduğunu belirterek, ikili ilişkiler açısından bakıldığında Türkiye ve Gürcistan'ın, tarihi bağlarla birbirine bağlı, stratejik iki ortak olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, bağımsızlığını ilan ettiği ilk günden itibaren Gürcistan'ın yanında yer aldığını ve yer almaya devam edeceğini söyleyen Davutoğlu, ''Dost ve komşu bir ülke olarak Gürcistan'ın siyasi, ekonomik geleceği, refahı, toprak bütünlüğü bizim özel önem verdiğimiz hususlardır'' dedi. Davutoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar doları aştığına işaret ederek, görüşmeleri sırasında ekonomik alandaki işbirliğini, ekonomik entegrasyon haline getirme kararına vardıklarını aktardı.

Türkiye'nin, Gürcistan ile ortak bölgeleri olan Karadeniz ve Kafkaslar'da işbirliğine büyük önem verdiklerinin altını çizen Davutoğlu, şunları söyledi: ''Çünkü çok iyi biliyoruz ki, Gürcistan'da barış ve istikrar sağlanmadan, Kafkasya bölgesine barış ve istikrarın gelmesi çok zordur. Bu nedenle de Gürcistan'da iç huzurun sağlanması, karşı karşıya kaldığı sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesi büyük önem taşımaktadır. Bu düşünceler ve bakış perspektifiyle, bakanlığımın Müsteşar Yardımcısı Sayın Ünal Çeviköz, benim ziyaretim sonrasında Abhazya'ya bir ziyarette bulunacak. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Abhazya sorununun çözümü konusunda Türkiye elinden gelen her türlü gayreti göstermeye devam edecektir.''

Gürcü Bakanla görüşmeleri sırasında bölgedeki diğer gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye ile Gürcistan arasında Azerbaycan'ı da kapsayan çok geniş bir işbirliği alanı bulunduğunu, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Erzurum gibi projelerin enerji ve ulaşım alanında bölgeye istikrar ve refah getirecek projeler olduklarını ifade etti.
 

Gürcistan'da alıkonulan Türk gemisi

Toplantıda soruları da yanıtlayan Davutoğlu, Gürcistan'da alıkonulan Türk gemisiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda faydalı görüşmelerin yapıldığını belirterek, yarın Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmesinde bu konunun ele alınacağını bildirdi.
Davutoğlu, ''Bu konuda karşılıklı saygı içerisinde, benzer olayların tekrarlanmaması için her türlü tedbirin alınması gerekir'' dedi.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde son günlerdeki gelişmelere ilişkin olarak ise Davutoğlu, gelinen aşamanın sadece Türkiye-Ermenistan ilişkileri açısından değil, Kafkasya'nın refahı ve güvenliği açısından da önemine işaret ederek, bu konulara Gürcü Bakanla da aynı perspektiften baktıklarını söyledi.
 

'Stratejik ortağız'

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze de Türkiye ve Gürcistan'ın stratejik ortak olduklarına vurgu yaparak, iki ülke bakanlıkları arasında işbirliğinin daha da geliştirileceğini, bu kapsamda her üç ayda bir sürekli görüşmeler, ziyaretler yapılacağını ve somut konularda çalışmak üzere birkaç çalışma grubu kurulması konusunda karar alındığını anlattı.

Vaşadze, gemi meselesine ilişkin olarak ise ''Meslektaşımla beraber, kullanılacak mekanizmalar üzerinde anlaştık. Nihai karar, Devlet Başkanı ile yapılacak görüşmelerden sonra alınacaktır. Esas görüştüğümüz konu, ileride bu tür sorunların engellenmesi olmuştur. Bence uygun mekanizma bulunmuştur'' diye konuştu.

Toplantının ardından Bakan Davutoğlu, Kahramanlar Meydanı'na giderek, Meçhul Asker Anıtı'na törenle çiçek bıraktı. Daha sonra Tiflis'teki Türkiye Büyükelçiliğini ziyaret eden Ahmet Davutoğlu, Sovyet İşgal Müzesi'ni gezerek, buradaki yetkililerden müze hakkında bilgi aldı.
 

Çeviköz'ün Abhazya ziyareti

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Çeviköz'ün yarın Abhazya'ya gerçekleştireceği ziyaretin temelinde, Türkiye'nin, Gürcistan'ın sorunlarıyla yakından ilgilenmesi ve Gürcistan'ın bir an önce barışa kavuşmasını istemesi yatıyor. Türkiye, Abhazya meselesinin barışçıl yollarla çözümüne katkıda bulunmak istiyor ve Abhaz kökenli vatandaşlarının varlığı Türkiye'nin sorunun çözümüne ilgisinde rol oynuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler