"Yargılama çağın gerisinde kaldı"

Yeni adli yılın başlaması nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında bir konuşma yapan Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, ''Yüksek mahkemelerde özellikle Yargıtay ve Danıştay'da yargılama ve adaletin kilitlenmiş durumda'' olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 12:17
Abone Ol google-news

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, yaptığı yazılı açıklamada, yeni adli yılın tüm yargı camiasına hayırlı ve başarılı olmasıyla birlikte, yargının sorunlarının giderildiği bir yıl olmasını diledi.

''Yargının, özellikle yüksek mahkemelerin, ülkede yaşanan gelişmeyi yakalamadığını ve çağın gerisinde kaldığı'' görüşünü savunan Kılıçkaya, şunları kaydetti:

''İçinde yaşadığımız bu günlerde yüksek yargı, yargının gecikmesine ilişkin somut, acil sorunlarla ilgilenmek yerine daha çok kendilerince sorun gördükleri ülkenin genel durumuyla ilgilenmeyi tercih etmektedirler. Yüksek mahkemelerde özellikle Yargıtay ve Danıştay'da yargılama ve adaletin kilitlenmiş durumda bulunmaktadır.

Geciken adalet, adalet değildir. Halkımızın büyük çoğunluğunun adalete güveni zayıftır. Bunun bir çok nedeni olmakla birlikte en önemli nedeni yargıdaki gecikmedir.''

Gecikmeye ''usul ve mevzuatın bahane edildiğini'' ifade eden Kılıçkaya, bugün itibariyle yargı mensuplarının anlayışı değişmediği taktirde, şu anda yargının en hızlı işlediği ülke mevzuatı uygulanmaya konulsa bile davaların gecikmesinin ortadan kalkmayacağını kaydetti.
 

 Uşak

Uşak'ta, adli yıl açılışı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, Uşak Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mustafa Çelebi, Adalet Komisyonu Başkanı Ömer Erdoğmuş, Uşak Baro Başkanı Rıza Albay, Adalet Komisyonu Üyesi ve Uşak 1. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Çetin Akıncı, hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.

Atatürk anıtına çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Uşak Baro Başkanı Rıza Albay, 2008-2009 adli yılında Anayasada yer alan ''kuvvetler ayrılığı'', ''yargı bağımsızlığı'', ''hukuk devleti'', ''yargıç güvencesi'' ve ''hukukun üstünlüğü'' ilkelerine rağmen yargının yara aldığını belirtti.

Yargıya müdahale tartışmalarının geçen yıla damgasını vurduğunu bildiren Albay, şunları kaydetti:

''Yargıya müdahale tartışmalarının sona ermesi için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarları ayrılmalıdır. Yargının kurucu unsuru olan avukatlık mesleğinden kurula üye seçilmesi gerekir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna bağlı teftiş kurulu oluşturulmalı ve Adalet Bakanlığının, hakimler ve savcılar hakkında resen soruşturma başlatma yetkisi kaldırılmalıdır. Mesleğe giriş sınavları mutlaka kurul tarafından yapılmalıdır.''
 

Hatay

Hatay Baro Başkanı Sinan Akgöl, ''Yeni adli dönemin mesleki sorunlarının çözüleceği bir yıl olmasını temenni ediyorum'' dedi.

Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Adalet Komisyonu Başkanı Esabil Saylak, Hatay Baro Başkanı Sinan Akgöl, adli yılın başlaması dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk sundular.

Baro Başkanı Akgöl, buradaki konuşmasında, yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi.
Hatay'da adli anlamda olumlu gelişmeler yaşandığını ifade eden Akgöl, İskenderun Adliye binasının yapımının devam ettiğini, Antakya'da ise ihale sürecinin tamamlandığını ve yer tesliminin yapılacağını söyledi.

Kentte adliye binasında yer sıkıntısı nedeniyle büyük sorunlar yaşandığını, davaların uzayabildiğini belirten Akgöl, ''Yeni bina sayesinde bu olumsuzluklar giderilecek. Ayrıca Antakya'da 2. Ağır Ceza Mahkemesi kuruldu. Bu sayede de davalar kısa sürede çözüme kavuşacak'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler