MHP'den Gerçeker'in önerisine destek

MHP'den Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in Yüce Divan'la ilgili önerisine destek geldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural MHP'nin programında, yolsuzlukla mücadele kapsamında Yüce Divan yetkisinin Yargıtay Ceza Dairelerinden oluşacak bir heyete verilmesinin bulunduğunu söyledi.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 13:19
Abone Ol google-news

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in Adli Yıl açılışında yaptığı uyarılara ve 'Yüce Divan yetkisinin Yargıtay'a verilmesi' önerisini değerlendirdi.

Yargının hakkın ve hukukun yanında olması gerektiğini kaydeden Vural, yandaş yargı oluşturma çabalarının ise demokrasiye darbe olduğunu söyledi. Vural, "Bu bir darbe girişimidir, demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik bir girişimdir. David Philips'in hazırladığı raporlarda da özellikle yargının bağnaz, tutucu ve muhafazakar olduğu, yapısının değiştirilmesi gerektiği söyleniyor" dedi. AKP hükümetleri döneminde yargıya ciddi bir müdahalenin sözkonusu olduğunu savunan Oktay Vural, hem Anayasa Mahkemesi hem de Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik öngören 'yargı reformu' ile yandaş ve taraflı bir yargı yaratılmak istendiğini kaydetti. Vural, şöyle dedi:

"Bunun demokrasiyle alakası yoktur. Milletin dilini bozmak isteyen siyasal zihniyetin amacı demokrasi. Ama demokrasiyi ortadan kaldıracak olan yargı reformu da bu hükümetin getirdiği bir çözüm alanı. Bunların neresi demokrat, demokrasiden ne anlar bunlar? Türkiye giderek AKP hükümeti döneminde faşizmin ayak sesleri ile demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerin yaşandığı bir ülke haline gelmiştir. Geldiğimiz bu noktada korku imparatorluğu yaratılmak isteniyor. Başbakan kendi iktidarını bu korkuyla devam ettirmek gayreti içindedir. Ama korkunun ecele faydası yok, inşallah sandıkta milletimiz gerekli cevabı verecektir."

 

MHP'nin de önerisi

Vural, Gerçeker'in Yüce Divan yetkisinin Yargıtay'a verilmesi önerisine ilişkin bir soru üzerine, MHP'nin programında, yolsuzlukla mücadele kapsamında Yüce Divan'la ilgili düzenleme önerisinin yer aldığını hatırlattı. Vural, "Anayasa Mahkemesi'nden ziyade Yargıtay'da ceza daireleri başkanlarından oluşan bir heyet tarafından yüce divan görevinin yerine getirilmesi bizim yolsuzlukla mücadele projemizin içinde yer alan bir husustur. 'Anayasa Mahkemesi'nin özellikle yüce divan görevinin Yargıtay ceza dairelerinden oluşacak bir kurul tarafından ya da ön araştırma ya da soruşturmasının, Yargıtay ceza dairelerinden oluşan bir kurul tarafından yerine getirilmesi, anayasa mahkemesinin yargılama safhasında görev alabileceği' şeklinde iki tane yaklaşımımız var. Sayın Gerçeker'in kesinlikle bu konuda bir düzenleme yapılması konusundaki fikrine öz olarak katılıyorum ama yöntem olarak dediğim gibi iki türlü yöntem olabilir. Anayasa mahkemesi üyeleri yargıç değildirler, bir kısmı yargı dışından atanmaktadır. Böylesi bir yargı sürecinde yargıç tarafsızlığına tecrübesine sahip bir mekanizmanın devreye sokulmasını prensip olarak doğru buluyoruz." dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler