Kameranın arkasında bu kez yurttaş var

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl başlatılacak "Halkın Portakalı" bölümünde sinemaya meraklı amatörlerin filmleri de yarışacak.

Yayınlanma: 08.09.2009 - 07:35
Abone Ol google-news

Antalya'da neredeyse yarım asırdır devam eden Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl ilk kez yurttaşlar da filmleriyle yarışacak. Ünlü sinemacılardan film çekmenin inceliklerini öğrenecek yurttaşların yapıtları, ''Halkın Portakalı'' adı verilen bölümde mücadele edecek.

Geçen yıllarda özellikle ünlü yabancı konuklarıyla adından söz ettiren Altın Portakal Film Festivali, bu yıl Antalya halkıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Sanat Yönetmenliğini Vecdi Sayar'ın yaptığı 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın da girişimleriyle bir takım değişikliklere gidildi. Bu yıl, önceki yıllara oranla daha az sayıda yabancı sanatçının katılacağı belirtilen festivalin Antalya halkıyla daha çok buluşmasına yönelik bazı adımlar atıldı.

Festivalde en çok dikkati çeken yeniliklerden biri de ''Halkın Portakalı'' oldu. Bu yıl ilki yapılacak ''Halkın Portakalı'' bölümüyle, bugüne kadar sinemacıları, hep üstü açık araçlardan halkı selamlarken ya da kırmızı halıdan geçerek galalara katılırken gören Antalyalılara kendi filmlerini çekme şansı tanındı.

''www.halkinportakali.com'' internet sitesinden yapılan duyuruya göre, yarışmaya her mahalleden 10 kişiyi geçmeyecek ekipler katılabilecek. Yarışmacılara önce beyaz perdenin ünlü isimleri tarafından sinema filmi çekmenin incelikleri, senaryo yazımı, kamera kullanımı, yönetmenlik kuralları ve kurgu anlatılacak.

Antalyalı amatör sinemacıların uzmanlar eşliğinde çekecekleri filmlerde ekipman da Büyükşehir Belediyesince karşılanacak. Dereceye girecek yapıtlar jüri değerlendirmesi sonucu belirlenirken, amatör sinemacıların yapıtları, festival süresince de gösterime sunulacak.

Yarışmaya katılmak isteyenler, yarışma duyurusunun yapıldığı internet sitesinden başvuruda bulunabilecek. Halkın Portakalı Yarışması'nda birinci olan ekip 20 bin lira, ikinci ve üçüncüler ise 5 bin lira ile ödüllendirilecek. Ayrıca birinci olacak ekibin mahallesine, kazanan ekibin tüm üyelerinin isminin yazılı olduğu bir anıt dikilecek.

'Gösterişten uzak bir festival'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Halkın Portakalı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, festivale artık yeni bir vizyon kazandırdıklarını bildirdi. Halkın hakkı olan gerçek bir festival kurgulamak istediklerini belirten Akaydın, yüzünü halka ve sinema sanatına dönmüş, gösterişten ve halkın parasını çarçur etmekten uzak bir festival düzenlemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali'ni Avrupa'daki en saygın 5 film festivalinden birisi haline getirmeyi istediklerine işaret ettiği açıklamasında, şu görüşlere yer verdi: ''Antalya'yı ve Antalyalıyı sinema ile bütünleştirmek için çalışmalara başladık. Türkiye'nin ve dünyanın sinema ustaları, genç yetenekleri, sinema entelektüellerini bir araya getiriyoruz. Halkın Portakalı, halkın sinemayı tüketen değil, üreten bireyler haline gelmesi için düzenlediğimiz ilk faaliyet. Bu uygulamanın dünyada bir benzeri yok. Halkın portakalı ile Antalyalılar kendi filmlerini çekecekler. Sinema ustalarından sinemacılığın inceliklerini kendi setlerinde öğrenecekler. Ustalarla birlikte mesai yapacaklar, birlikte üretecekler. Sonuçta ortaya Antalyalıların öz malı filmler çıkacak. Bu filmler Altın Portakal boyunca izleyiciyle buluşacak. Bakkal Sedat amca, terzi Nermin teyze kendi filmlerinin gala gecesinde hemşehrilerini selamlayacak.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler