Bu da iftar ekonomisi

Ramazan ayı ile birlikte başta belediyeler olmak üzere vakıflar dernekler ve işadamlarının iftarlar için ayırdığı bütçeler 120 milyon YTL’ye ulaştı. Türkiye’de en fazla nüfusun yaşadığı İstanbul’da belediyelerin ve sponsorların iftar için harcayacağı para 30 milyon YTL’yi buluyor.

Yayınlanma: 07.09.2008 - 15:02
Abone Ol google-news

Ramazan ayı ile birlikte Türkiyenin birçok ilinde, ilçesinde belediyeler, vakıflar, dernekler ve işadamlarının kurduğu çadırlarda milyonlarca yurttaş iftarını açarken, yaklaşık 120 milyon YTLyi bulan büyük bir iftar ekonomisi oluştu. Belediyelerin ve sponsorların iftar için harcayacağı para, Türkiyede en fazla nüfusun yaşadığı İstanbulda 30 milyon YTLyi buluyor.

Belediyelerin kurduğu çadırlarda özellikle sponsorluklar vasıtasıyla iftarlar yapılırken bazı belediyeler ramazan için belli bütçeler ayrıldı. Sponsor sayısı arttıkça belediyelerin verdiği iftar yemeği çeşitleri ve kalitesi de artıyor. Kimi belediyeler ise sponsor bulma konusunda İstanbul kadar şanslı değil.

Örneğin Diyarbakır iftar çadırı etkinliklerinin hemen hemen tamamını kendi bütçesinden sağlıyor. Türkiyenin her noktasında ve her belediyesinde farklı ramazan programları hazırlanırken belediyeler farklı partilerden olsalar da birleştikleri ana nokta evine ulaşamayan ya da yoksul yurttaşların rahat iftar yapmalarını sağlamak.

En fazla ramazan çadırının kurulduğu İstanbulda Büyükşehir Belediyesi (İBB) sponsorluklarla birlikte iftar kumanyaları için ayırdığı bütçe 5 milyon YTLyi buluyor. Her belediye kendi hizmet anlayışına göre hareket ederken örneğin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ramazandan önce yaptığı ihale ile özellikle yoksul mahallelerde iftar çadırı kurarken iftar çadırları için yaklaşık 500 bin YTL bütçe ayırdı.

Bütçeyi kendi bünyesinden ayıran belediye kurduğu 8 iftar çadırında günde 4 bin 300 kişiye iftar yemeği veriyor. İlçe belediyeleri ve derneklerin kurduğu çadırlar ve yardımlarla birlikte sadece İstanbuldaki iftar harcamasının 30 milyon YTLyi bulması bekleniyor. İstanbulun hemen her noktasında kurulan iftar çadırlarında 29 gün boyunca 6 milyon kişinin orucunu açması bekleniyor. İstanbulda 30 yakın belediyede yaklaşık 50 adet çadır kuruldu. Bu çadırlarda dağıtılan yemeklerin bir kısmını belediyeler kendi bütçelerinden karşılarken bir kısmı ise işadamları ve sanatçıların sporsorluklarıyla karşılanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı Sosyal ve İdari İşler Müdürlüğü, iftar ikramını 10 merkezlerdeki mobil büfelerle yapıyor. Her mobil büfede yaklaşık 5 bin kişiye hizmet verilecek. Büyükşehir belediyesi ramazan ayı süresince 1 milyon 450 bin adet iftarlık dağıtılmasını planlarken, kumanya paketinin birim maliyeti ise 2.90 YTL. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 32 gün sürecek Ramazan Etkinlikleri için de belediye 4 milyon YTL bütçe ayırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler