"Türkiye doğal afetle karşı karşıya"

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da son yıllarda hiç yaşanmayan bir doğal afet yaşandığını belirterek, etkili yağışın yarın da İstanbul'da sürmesinin beklendiğini söyledi.

Yayınlanma: 08.09.2009 - 20:22
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Muammer Güler, sel bölgesinde helikopterle yaptığı incelemelerin andından İstanbul Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, Silivri ve Çatalca'da etkili olan yağışın can ve mal kaybına neden olduğunu kaydetti.

''İstanbul'da son yıllarda hiç yaşamadığımız bir doğal afet yaşandı'' diyen Güler, geçen yıl Eylül ayının tamamında 44 kilogram yağmur yağmışken, uzun yılların Eylül ayının ortalaması 35 kilogram iken, sadece dün ve bugün 220 kilogram yağmur olduğunu belirtti.

Böylesine bir yağmurun beraberinde getirdiği taşkınlar ve selin kaçınılmaz sonuçlar yarattığını ifade eden Güler, ''Olayın başından itibaren hem uyarı aşamasında, hem de kurtarma çalışmalarında zamanında ve etkin müdahale sağlanabilmiştir. Kurumlar arasında örnek bir işbirliği ve koordinasyon sağlanmıştır'' değerlendirmesinde bulundu.

Helikopterden yeni indiğini ve bölgenin tamamında gerekli incelemeleri yaptıklarını ifade eden Güler, ''Özellikle olayın meydana geldiği andan itibaren can güvenliği açısından çok yoğun tedbirler uygulandı. 10 helikopterle havadan müdahale yapıldı. Bu helikopterler arama kurtarma, ambulans ve keşif helikopterleriydi'' dedi.

Hem Çatalca, hem Silivri, hem de kırsal alanlarda mahsur kalan yurttaşlara öncelikle botlarla müdahale edildiğini belirten Güler, Selimpaşa'da sahildeki sitelerin bulunduğu bölümde 3 binanın yıkıldığını, 800 konutun su altında kaldığını, Silivri'de de 900 evin su baskınına maruz kaldığını bildirdi.

Silivri'de 8 okul, devlet hastanesi, sağlık ocağı ve spor tesislerinin de sudan etkilendiğini ifade eden Güler, Silivri'de 8 aracın sele kapıldığının ve 20 sandalın battığının tespit edildiğini kaydetti.

Selimpaşa'da da 50'den fazla aracın denize sürüklendiğini ve bu olaylarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Güler, 55 yaşındaki Faruk Donat ile 30 yaşındaki Havvanur Korkmaz'un yaşamını yitirdiğini, Selimpaşa'da 1.5 yaşındaki bir bebeğin annesinin kucağından sele düşerek hayatını kaybettiğini ve cenazesine ulaşılamadığını, arama çalışmalarının da sürdüğünü, ayrıca Silivri merkezde de 67 yaşındaki bir vatandaşın bodrumunu sel basması nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini anlattı.

Güler, Çatalca'da da yoğun bir sel baskını yaşandığını, bazı köylerin sulan altında kaldığını ve köprülerinin yıkıldığını belirterek, etkili yağış sırasında E-5 Karayolunun Selimpaşa'dan itibaren Silivri istikametinde trafiğe kapandığını ve yolun o sırada TEM'den verildiğini, şu anda ise yolların açık tutulduğunu kaydetti.
Vali Güler, şunları söyledi:
''Daha önce de vatandaşlarımıza gerekli ikazlarda bulunduk. Etkili yağışın yarın da özellikle İstanbul'da süreceği beklenmektedir. Yağış Perşembe ve Cuma günü de aralıklarla devam edecek. Ancak Cuma gününden itibaren tekrar etkili bir yağış İstanbul'da beklenmekte. Bu nedenle vatandaşlarımıza gerekli uyarıyı yeniden yapmak istiyorum. Yağışın yoğun olduğu alanlarda mümkünse araçlarıyla yola çıkmasınlar. Yola çıkanların da TEM otoyolunu kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü E-5'te zaman zaman su baskınları yaşanabiliyor.
Bir diğer uyarım da; özellikle E-5 ve TEM dışındaki köy ve belde yolları da taşkın ve sele maruz kalan yollar. Bu yollarda yolun yumuşaması neticesinde zaman zaman kopmalar, çökmeler yaşanabilmektedir. Bizzat yaptığımız tetkikte yolların bir kısmının asfaltlarının kalktığını, yolların çökmekte olduğunu gördük. Vatandaşların ısrarla bu yollardan geçmekte olduğuna şahit olduk. Vatandaşların can emniyetlerinde bu tür olaylar sıkıntı yaşatıyor. Güvenlik güçlerimiz bu yollarda seyrüseferi engellemek için gerekli çalışmaları yapıyor.''

Hasar gören bölgelerde vatandaşlara sıcak yemek, battaniye, yatak gibi yardımların yapıldığını da anlatan Güler, kurtarma çalışmalarından sonra hemen hasar tespit çalışmalarına da geçileceğini, hasarların tümünün tespit edileceğini ve devletin bu konuda her türlü yardımda bulunacağını söyledi.

Güler, 13 yaralı vatandaşın bulunduğunu da belirterek, tedavilerinin sürdüğünü kaydetti.
Bir soru üzerine de Güler, bugün alınan tedbirlerin yarın, Perşembe ve Cuma günleri ve hafta sonunda da uygulanacağını, ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler