Mantar hastalığı kimleri tehdit ediyor?

Trakya Üniversitesi (TÜ) Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Görgülü, ıslak ve nemli ortamlarda çalışanlarda mantar hastalığının sıkça görüldüğünü söyledi.

Yayınlanma: 10.09.2009 - 10:38
Abone Ol google-news

Trakya Üniversitesi (TÜ) Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Görgülü, TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, tabiatta 100 bin kadar mantar türünün bulunduğunu ve bunlardan 50 kadar türün, insanlarda çeşitli şekillerde hastalıkların meydana gelmesine sebep olduğunu belirtti.

Dış etkilere karşı dirençli olan bu mantarların, her türlü kötü şartlarda hayatlarını devam ettirebildiklerini ve uygun bir yer buldukları zaman çeşitli klinik belirtiler gösterdiklerini anlatan Görgülü, şöyle devam etti:

''Mantar hastalıkları, vücutta yerleştikleri bölgelere göre belirtiler gösterir. Mantar hastalıklarının en belirgin özelliği kolay bulaşabilen olmalarıdır. Mantarlar cinslerine göre hayvanlardan, topraktan ve doğrudan doğruya hasta insandan alınabiliyor. Kişiden kişiye bulaşma ya doğrudan doğruya cilt teması veya aynı eşyanın kullanılmasıyla olur. Özellikle terlik, ayakkabı ve çorap gibi eşya, mantar bulaştırma bakımından çok elverişlidir.''

Bazı mesleklerde mantar görülme sıklığının fazla olduğunu dile getiren Görgülü, şöyle devam etti:

''Mantar bazı mesleklerde fazlaca görülüyor. Islak ve nemli ortamlarda çalışanlarda mantar sıkça görülüyor. Hamamcılarda, balıkçılarda, çamaşır yıkayıcılarda, ev hanımlarında, elleri ayakları suya maruz kalanlarda, madencilerde, futbolcuların büyük çoğunluğunda mantar görülme sıklığı fazlaca. Ayrıca bacak bacak üstüne atarak oturanlar da kasık mantarları sıkça görülür.''


Talk pudrası ilaç değildir

Halk arasında talk pudrasının mantarı tedavi eder inancı olduğunu, ancak talk pudrasının ilaç olmadığının altını çizen Görgülü, ''Talk pudrası ilaç değildir, tedavi etmez. Ancak kuru kalmasını sağlayarak koruyuculuk yaratır. Kuru ortamda mantar oluşmaz. Ancak mantar oluştuktan sonra talk pudrası mantarı iyileştiremez. Talk pudrası kullanılması kötü bir şey değildir'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler