Müzakerelere sergi desteği

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam eden müzakerelere destek olmak amacıyla hazırlanan ve Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk sanatçıların resimlerinin yer alacağı sergi, müzakerelerin ikinci turunun ilk görüşmesiyle birlikte açıldı.

Yayınlanma: 10.09.2009 - 14:05
Abone Ol google-news

Kıbrıs müzakerelerine destek olmak amacıyla hazırlanan sergi bugün açıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıslı Türk ve Rum sanatçıların müzakereleri desteklemek amacıyla düzenledikleri sergiyi gezdi.

Lefkoşa ara bölgede BM kontrolündeki bölgede müzakerelerin yapıldığı binada açılan sergiyi gezen liderler, daha sonra sanatçıların onuruna verilen resepsiyona katıldı.

Liderlere, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun ve özel temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu eşlik etti.

Talat, sorular üzerine yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türk ve Rum sanatçılara, kendilerini teşvik ve motive ettikleri için teşekkür etti, hedeflerinin "kapsamlı çözümü gerçekleştirip adayı birleştirmek" olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini kaydeden Talat, büyük bir iş başaran sanatçıların, herkesin faydasına olacak çözüme desteğinin çok değerli olduğunu belirtti.
Talat, her iki toplumda da müzakerelere dönük farklı görüş ve eleştiriler göz önüne alındığında, Kıbrıs Türk ve Rum sanatçıların, özellikle çözümü istemeyenlere sanatsal bir uyarı yaptığını kaydetti.

 

"Çocuklar seyrediyor"

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, müzakere odasının camlarına yapıştırılan çocuk fotoğraflarıyla ilgili bir soruya karşılık da, "müzakere eden liderlerin ada çocukları tarafından seyredildiğini" belirtti.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da, "sanatçıların ortaya koydukları eserlerle liderlere meydan okuduğunu" söyledi.

 

Hristofyas'a torunundan soru

Hristofyas, camlardaki çocuk fotoğraflarıyla ilgili olarak da, kendi torununun her görüşme sonrasında kendisine ilerleme olup olmadığını sorduğunu aktardı.

Hristofyas, çözüm sağlamak için kendi nesillerinden çok gelecek nesiller için çalışmak gerektiğini belirtti.

Kıbrıslı Türk ve Rum sanatçıların barışı desteklemek amacıyla müzakere binasında ortaklaşa açtığı 3. sergide Emin Çizenel, Anber Onar, Costas Mantzalos, Constantinos Kounnis, Vicky Pericleous, Katerina Attalides, Zehra Sonya, İsmet Tatar, İnci Kansu, Ruzen Atakan, Pola Hadjipapa, Andreas Charalambous, Osman Keten ve Stella Angelidou'nun eserleri yer alıyor.

Kıbrıs'taki BM Barış Gücünden (UNFICYP) verilen bilgiye göre, sergide, "Kıbrıs'ta gelecek nesillerin umut, korku ve potansiyelleri" işlendi.

Etkinlik çerçevesinde, çözüm için görüşmelerin yürütüldüğü ana binanın tüm pencerelerine, Çizenel ve Onar tarafından yerleştirilen fotoğraflar, "güneş vurmuş Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum çocuklarının yüzlerini" içeriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon