"Karar, sosyal yönden dokuya destek verecek"

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, YÖK'ün ''Yaşayan Diller Enstitüsü'' kurulması kararının, sosyal yönden dokuya destek vereceğini söyledi.

Yayınlanma: 11.09.2009 - 11:19
Abone Ol google-news

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde ''Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'' adı altında bir enstitü kurulması kararı alındığını belirterek, enstitüde ilk etapta yüksek lisans ve doktora tez programının uygulanacağını bildirdi.

Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim dalı açılması yönünde müracaatlarının bulunduğunu hatırlatan Omay, şöyle dedi:
''Çok daha geniş çerçeveli olarak YÖK üniversiteyi layık olduğu şekilde bir enstitüsüne kavuşturdu. Bu geniş yelpazeli bir enstitü. İçinde Kürtçe, Süryanice, Arapça, Farsça, İbranice gibi dilleri işleyebileceğimiz, bilimsel olarak kadrolarımızın olacağı, ayrı bütçemizin olacağı, yüksek lisanlı doktora talebeleri kabul edebileceğimiz bir yapı ortaya çıkmış olacak. Mardin için çok hayırlı bir şey. Türkiye'de bir ilk teşkil etti. Bu seneden başlayarak yüksek lisans, doktora talebeleri alacağız. Hocalarımızı yetiştireceğiz. Kürdoloji bölümü de hazır. Hem transfer ettiğimiz kendi hocalarımız var, hem de Irak'ın kuzeyinde irtibat kurduğumuz üniversiteler var. Irak'ta bulunan Duhok Üniversitesinden önemli destek aldık. Süryani dili edebiyatı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Hoca temini, müfredat hazırlığı da 2010 yılı içerisinde tahakkuk edebilecektir. Karar, sosyal yönden dokuya destek verecek.''

İlk etapta 8 veya 10 yüksek lisans öğrencisi alarak eğitime başlayacaklarını, 2010-2011 öğretim yılında da öğrenci alımına başlayabileceklerini tahmin ettiklerini aktaran Omay, Kürt Dili Edebiyatında şu anda çok yüksek bir önceliğe ihtiyaçlarının bulunmadığını anlattı.

Bölgede en yoğun konuşulan dilin Kürtçe olduğunu, yüzyıllar içerisinde sayısız edebi, felsefi eserin ortaya konduğunu anlatan Omay, ''Ama bizim coğrafyamızda bildiğiniz sebeplerden dolayı bu dilin kültür ve işlenmesiyle ilgili önemli manialar oluşmuş. Bizim üniversite olarak görevimiz ilmi olarak bu incelemeleri yapmak. Üniversite sosyal hayatın bir parçasıdır. Ben bölgemizin ve ülkemizin barış ve huzuruna büyük bir katkı sağlayacağı kanaatindeyim'' diye konuştu.

Öte yandan, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Hasan Ekinci de YÖK'ün önemli bir karar aldığını belirterek, ilk defa Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde böyle bir bölümün kurulması ile ilgili karar çıkmasının çok önemli bir aşama olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon