Afganistan'da sivil ölümleri

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Afganistan'daki NATO ya da Amerikan askerlerinin bombardımanlarında sivil ölümlerinin 2006 ile 2007 arasında 2-3 kat arttığını açıkladı. HRW'nin bugün yayımlanan raporunda, bu yaz meydana gelen sivil ölümlerinin artışının altı çizilerek, halkın öfkesinin de buna paralel olarak arttığına işaret edildi.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 05:57
Abone Ol google-news

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayınladığı raporda Afganistan'a yapılan bombardımanlarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Devrik Taliban rejimine bağlı militanların da durumun kötüleşmesinde payı olduğu belirtilen raporda, bu durum Taliban militanlarının bombardımanlardan korunmak için köylere saklanıp sivilleri "canlı kalkan" olarak kullanmasıyla açıklandı.

Merkezi New York'ta bulunan HRW'nin raporunda, 2006'da 929 sivilin öldüğünü, bunlardan 230'unun koalisyon operasyonlarında 116'sının da bombardımanlarında rapor edildiğini belirtirken, 2007'de 321'i bombardımanlarda olmak üzere en az bin 633 sivilin öldüğünü belirtiyor.

Raporda ayrıca, bu yılın 7 ayında 119'u bombardımanlarda olmak üzere 540 kadar sivilin öldüğüne işaret ediliyor. HRW raporunda, 22 Ağustos'ta Azizabad'da düzenlenen Amerikan bombardımanında ölen sivillerin sayısı hakkındaki tartışmalara da yer verildi.

Afganistan hükümeti, bu sayının, çoğu kadın ve çocuk 90 olduğunu belirtirken, ABD önderliğindeki koalisyon, operasyonda 30-35 militanla 5-7 sivil öldüğünü belirtiyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler