12 Eylül protestoları

Bundan 29 yıl önce Türkiye tarihine kara bir leke olarak düşecek '12 Eylül 1980' askeri darbesi yaşandı. Darbe, bugün tüm yurtta düzenlenen protesto gösterileriyle kınandı.

Yayınlanma: 12.09.2009 - 11:30
Abone Ol google-news

İstanbul Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, 12 Eylül askeri müdahalesinde hayatını kaybedenlerin ya da kaybolanların posterlerini taşıyarak, çeşitli pankartlar açtı.

Gruba destek veren sanatçı Lale Mansur'un da bulunduğu bazı kadınlar ise saçlarından bir tutam keserek, kavanoza yerleştirdi. Bu kavanozların TBMM'ye gönderileceği belirtildi.

Grup, 12 Eylül askeri müdahalesini protesto eden bir basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız dağıldı.

Kendilerini ''Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu'' olarak isimlendiren bir grup da Taksim Metro İstasyonu Sergi Salonu'nda askeri müdahaleyi anlatan fotoğraflardan oluşan bir sergi açtı.
 

DTP'den 12 Eylül protestosu

Kadıköy'de toplanan DTP'li bir grup, 12 Eylül askeri müdahalesini protesto etti. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan ve aralarında DTP milletvekilleri Hasip Kaplan, Gülten Kışanak ve Pervin Buldan'ın da yer aldığı grup, 12 Eylül askeri müdahalesi ile partiye yönelik operasyonları protesto amaçlı sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan DTP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, ''Hepimiz silahların susmasını ve ölümlerin durmasını istiyoruz. Bunun da ancak halkın demokratik yol ve yöntemlerle, hak arama imkanına kavuştuğu sistemlerde mümkün olacağının bilincindeyiz. Diyarbakır'da gözaltına alınanlar halkın oylarıyla göreve gelmiş temsilcilerdir. Bu gözaltılar halk iradesini hiçe saymaktır'' görüşünü dile getirdi.

DTP Milletvekili Hasip Kaplan da 12 Eylül'ün en büyük sorunlarından birinin, Kurtuluş Savaşı'nda bile kapatılmayan meclis ve siyasi partilerin kapatılması olduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''29 yıl sonra halkın iradesine darbe koyan 12 Eylül anlayışı, bugün de seçilmiş belediye başkanlarını, sandıktan halkın iradesi ile çıkanları hedef aldı. Bu 12 Eylül darbesinin ürünü olan anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. 'Açılım' diyoruz, 'barış' diyoruz, 'çözüm' diyoruz. Sayın Başbakan'a buradan sormak istiyorum; bir elde zeytin dalı, bir elde kılıç... Nasıl açılım olacak, nasıl barış olacak, nasıl demokrasi olacak? Siz düz ovadakileri gözaltına alırken dağdakileri nasıl indireceksiniz? Bu çelişkiden, bu yanlıştan bir an önce dönün.'' Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Öte yandan; 12 Eylül darbesinin 29. yıldönümü nedeniyle Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacak olan protesto mitingi yoğun yağış nedeniyle iptal edildi. DTP, ÖDP, TMMOB, TTB, DİSK gibi parti ve örgütlerin de katılımıyla saat 16.00'da başlaması planlanan miting için meydanda toplananlar da dağıldı.

 

İzmir

İzmir'de 12 Eylül askeri müdahalesinin yıl dönümü dolayısıyla bir grup, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in İzmir'de kaldığı lojmanların yakınında basın açıklaması yaptı.

Güzelyalı'da toplanan çeşitli dernek, sendika ve siyasi parti üyelerinin oluşturduğu grup, slogan atarak, Üçkuyular Meydanı'ndaki pazar yerine yürüdü.

Daha sonra 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in kaldığı askeri lojmanlar yakınına gelen grup adına açıklama yapan Selma Yelboğa, 1982 Anayasası'nın demokrasi mücadelesi önündeki engellerden biri olduğunu belirtti.

Bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

 

Kocaeli

Kocaeli'nde de Merkez Bankası önünde toplanan bir grup, ''12 Eylül Sürüyor Darbeciler Yargılansın'' yazılı pankart açtı.

Ellerinde askeri müdahaleyi anlatan dövizler ve pankartlarla slogan atıp ıslık çalan gruptakiler, Hürriyet ve Cumhuriyet caddeleri arasındaki yürüyüş yolu güzergahını kullanarak Sabri Yalım Parkı'na geldi.

Olaylarda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunan katılımcılar, hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunmasının ardından ''yaşıyor'' diye bağırdı.

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan, burada yaptığı konuşmada, 12 Eylül'ün tarifi zor acılar yaşattığını ve milyonlarca insanın hafızasında uzun yıllar silinemeyecek izler bıraktığını ileri sürdü.

Konuşmanın ardından bir süre slogan atan gruptakiler daha sonra olaysız dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler