Japonya'da ilk kadın başbakan adayı

Japonya'da eski Savunma Bakanı Yuriko Koeike, Yasuo Fukuda'nın istifasının açıklamasının ardından parti liderliğine adaylığını koydu. Basın organları, Koike'nin ülke tarihinde başbakan adayı olan ilk kadın olduğuna dikkat çekti. Koike'nin, seçimlerde, aralarında Fukuda'nın favori adayı olan eski Dışişleri Bakanı Taro Aso gibi bir çok başka adayla yarışması gerekiyor.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 06:30
Abone Ol google-news

Japonya'da siyasi tıkanıklığı gidermek için Yasuo Fukuda'nın istifa etmesinin ardından eski Savunma Bakanı Yuriko Koike parti liderliğine adaylığını koydu.

Basın organları, Koike'nin ülke tarihinde başbakan adayı olan ilk kadın olduğuna dikkat çekti.
Koike'nin, 22 Eylül'de yapılacak Liberal Demokrat Parti'nin liderlik seçimlerinde, aralarında Fukuda'nın favori adayı olan eski dışişleri Bakanı Taro Aso gibi bir çok başka adayla yarışması gerekiyor.

Başbakan Fukuda, sürpriz istifa kararını aceleyle düzenlediği basın toplantısıyla açıklamış ve bir yıldan az bir süre sonra başbakanlık görevini sona erdirmişti. 72 yaşındaki Fukuda, ''Halkın geçimine öncelik tanıyacaksak, siyasi boşluk ya da politikada boşluk olamaz. Politikayı sürdürmek için yeni bir ekibe ihtiyacımız var'' demişti.

Yasuo Fukuda, muhalefet partilerinin üst meclisi kontrol ettiği için yasa çıkarılmasını engelleyebildiği bir parlamento karşısında, kamuoyunda düşük destek görmenin sıkıntısını yaşıyordu.

Japonya'daki Fukuda'nın istifası otomatik olarak seçim anlamına gelmiyor. Ancak partisi Liberal Demokrat Parti'nin koalisyon hükümetinde kalmak için yeni bir lider seçmesi ve parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler