Rusya'ya "etnik temizlik" davası

Uluslararası Adalet Divanı, Gürcistan'ın, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'da uyguladığını ileri sürdüğü "etnik temizliği" durdurması için açtığı davayı bugün görüşmeye başlıyor. Davayla birlikte, söz konusu bölgelerin kontrolü konusunda Rusya ile Gürcistan arasında bu kez yasal bir cephe açıldığı belirtiliyor.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 06:35
Abone Ol google-news

Gürcistan'ın, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'da uyguladığını ileri sürdüğü "etnik temizliği" durdurması için açtığı davada, Rus güçlerini, 1990 başlarından geçen ayki savaşa kadar olan zamanda, yerel milisleri ve paralı askerleri cinayet, insanları yerlerinden zorla etme, kasabalara ve köylere saldırıyla suçluyor. Gürcistan, bu süreçte binlerce sivilin öldüğünü ve 300 bin kişinin evlerinden olduğunu iddia ediyor.

Rusya da Gürcistan'ın geçen ay Güney Osetya'ya yaptığı saldırıda insanlığa karşı suç işlediğini öne sürüyor. Rus liderleri Batıyı Gürcistan'ın "saldırganlığını" ve sivillerin öldürülmesini durdurmamakla suçlamışlar ve Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili hakkında savaş suçu işlemekten suç duyurusunda bulunma tehdidinde bulunmuşlardı.
Savaşından ardından haftalar önce ateşkes ilan edildiği halde Rus güçleri Gürcü topraklarında varlığını sürdürüyor.

Lahey'deki 15 hakimden oluşan mahkeme heyetinin, Rusya'yı "Her Türlü Irksal Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi"ni ihlal etmekle suçlayan Gürcistan'ın açtığı davada sonuca varmasının, yıllar alabileceği belirtiliyor. Bugünden itibaren 3 gün sürecek çalışmalarında hakimler, ilk önce bu davaya bakıp bakmamaya karar verecekler.

Rusya ateşkesi kabul ettikten sonra Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını da tanımıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon