ABD'de 'Gökyüzü reklamları'

ABD'de, şirketlerin geniş kitlelere ulaşmak için başvurduğu pazarlama ve tanıtım yöntemlerinin başında ''gökyüzü reklamları'' geliyor. Reklamcılığın gökyüzünde 5 bin metre yükseklikte uygulandığı bu farklı ve dikkat çekici tanıtım şeklinde uçaklar gökyüzüne dumanla ''yazı yazıyor''lar.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 06:38
Abone Ol google-news

Gökyüzüne dumanla yazılan yazılar, petrol bazlı bir çeşit sıvının uçağın motoru aracılığıyla 1500 derecede buharlaşması ve motor ısısının bu gazı beyaza dönüştürmesiyle elde ediliyor.

Çevre kriterlerine de uygun olan gökyüzü yazılarında, her harf yaklaşık 1,5 kilometre yüksekliğe kadar ulaşıyor. Uçakların bir harfi gökyüzüne yazmaları 60-90 saniye kadar sürüyor. Ortalama 6 harflik bir yazı gökyüzünde 10 kilometrelik bir alana yayılıyor ve yazılar 45 kilometre uzaklığa kadar insan gözüyle seçilebiliyor. Aynı anda 4 ya da 5 uçak tarafından yazılan bu dev yazılar son derece dikkat çekici oluyor.

Gökyüzüne uçaklar aracılığıyla yazılan reklamlar, eğlence, spor, otomotiv, gıda ve içecek, internet, seyahat, televizyon haberleri gibi çok farklı kategorileri içerebiliyor.

Yollara asılan reklam panoları gibi sınırlı bir alana sahip olmayan ve pek çok havacılık şirketinin hizmet verdiği reklamcılığın bu farklı alanında fiyatlar ise bin 500 dolardan başlıyor.
ABD'de hava reklamcılığı 1920'li yılların başında ilk denemelerinin yapılmasının ardından 1950'lerden sonra yaygınlaşmaya başladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler