Türkmenistan-Rusya arasında enerji işbirliği

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Rus mevkidaşı Dimitriy Medvedev ile enerji alanındaki işbirliğini görüştü.

Yayınlanma: 14.09.2009 - 08:36
Abone Ol google-news

Türkmen basınında yer alan haberlere göre, liderler Hazar denizi kıyısındaki Serdar otelde bir araya geldi.

Türkmenistan gazetesi iki liderin görüşmesinin ana gündem maddesinin enerji alanında işbirliği konusu olduğunu yazdı. Görüşmede liderler hidrokarbon kaynaklarının üretimi ve dünya piyasasına ulaştırılması, petro-kimya sanayisinin geliştirilmesiyle birlikte Türkmen doğalgazının Rusya'ya sevkiyatında yaşanan sorunları da ele aldılar.

Enerji sektörünün ülkesinin ekonomisin temel unsuru olduğunu vurgulayan Türkmen lider Gurbangulı Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın doğalgaz boru hatlarının modernizasyonu ve günümüz standartlarına uygun çalışmasını sağlamak için büyük kaynaklar ayırdığını kaydetti. Berdimuhamedov, ''Bu yatırımların ne derece yerinde olduğunu son Orta Asya-Merkez doğalgaz boru hattında yaşanan teknik arıza da teyit etmiştir'' dedi. İki ülke yetkililerinin görüşmesi sonucu boru hattındaki arızanın giderilmesi ve Türkmen doğalgazının Rusya'ya sevkiyatıyla ilgili yaşanan sorunların bir kısmının çözüldüğünü ifade eden Gurbangulı Berdimuhamedov, mevcut sorunların çözümü için heyetlerin görüşmesinin devam etmesini iki ülkenin enerji alanındaki geleceğinin büyüklüğünün ispatı olarak değerlendirdi.

Rus lider Medvedev de, enerji işbirliğinin iki ülke ilişkilerinde önemli yeri olduğunu söyledi.
 

Rus şirketine doğalgaz arma izni

Daha sonra liderlerin de katılımıyla Türkmenistan Hidrokarbon Kaynaklarını Kullanma ve Yönetme Devlet Ajansı ile Rusya'nın İtera şirketi arasında Hazar denizinin Türkmen tarafındaki 21. bloktaki hidrokarbon kaynaklarının üretimi ve paylaşımına ilişkin anlaşmaya imza atıldı.

Berdimuhamedov, bu anlaşmayı iki ülke ilişkilerinde önemli adım olarak nitelendi.
İtera şirketi Başkanı İgor Makarov da, söz konusu anlaşmaya göre önümüzdeki yıl çalışmalara başlanacağını belirterek, yatağın 60 milyar metre küp doğalgaz ve 160 milyon ton petrol rezervine sahip olabileceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Rus işadamı Makarov, bölgeden senede 10 milyar metreküp gaz ve 20 milyon ton petrol üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Rus işadamı, bu projeye 1 milyar dolar yatırım yapılacağını da açılarken, İtera şirketi hali-hazırda Türkmenistan'da çeşitli sektörlerde yaklaşık 1 milyar dolar civarında iş almış bulunuyor.

Görüşmeler tamamlandıktan sonra Türkmen lider Berdimuhamedov, Rus konuğuna Ahal-Teke atı hediye verdi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Hazar'ın zengin enerji ülkeleri Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan liderleri ile dün Kazakistan'ın Artau şehrinde gerçekleştirdiği dörtlü zirvenin ardından çalışma ziyareti için Türkmenistan'a geçmişti. Rus lider Medvedev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Berdimuhamedov dün Türkmenbaşı kentinde İpekyolu-2009 rallisinin son etabı için düzenlenen törene katılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler