Mortgage şirketlerine el kondu

ABD yönetimi, geçen yıl patlak veren emlak krizinden kötü etkilenen dev "mortgage" şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'e, daha büyük bir krizin çıkmaması amacıyla el koydu. Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, bu şirketlerinin batmasının, Amerikan halkına ev, oto ve tüketici kredisi sağlanmasını ve iş finansını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 07:57
Abone Ol google-news

ABD yönetimi, geçen yıl patlak veren emlak krizinden çok kötü etkilenen dev 'mortgage' şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'in denetimine el konulduğunu duyurdu.

Konuya ilişkin açıklamayı yapan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, gerekçeyi dile getirirken, "Fannie Mae ve Freddie Mac, o kadar büyük ve finans sistemimizle o kadar içiçe ki, bunlardan birinin çöküşü bile bizdeki ve bütün dünyadaki finans piyasalarında büyük karışıklığa yol açar" dedi.

Analistler, ABD yönetiminin, zorda olan dev konut kredisi şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'e el koymasının konut piyasasına yarayacağını belirttiler. Konut sektöründeki likidite sıkıntısının giderilmesiyle, ertelenmiş olan yeni konut alımlarının yeniden başlayabileceği belirtiliyor.

Bu arada, uluslararası borsalar da rekor düzeyde değer kazandılar.

Kararın ardından iki şirketin denetimi, Kongre tarafından bu yaz özel olarak oluşturulan Federal İskan Finans Dairesi'ne devrediliyor.

Kararla birlikte iki şirketin yöneticileri de değiştirildi. Fannie Mae'nin başına, Merrill Lynch'in eski başkan yardımcılarından Herb Allison, Freddie Mac'in başına da US Bancorp'un eski başkan yardımcılarından David Moffett getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler