"Görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, Genel Sekreter Ban'ın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hriftosyas ile önümüzdeki haftalarda New York'ta yapacağı görüşmeyi sabırsızlıkla beklediklerini belirtti.

Yayınlanma: 14.09.2009 - 19:47
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, gelecek hafta başlayacak 64. dönem BM Genel Kurul üst düzey toplantılarında gündeme gelecek konularla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Kıbrıs konusuna da değinen Pascoe, BM'nin Kıbrıs'ta iki tarafın bir anlaşmaya varmasını güçlü bir şekilde ümit ettiğini, Kıbrıs'taki iki liderin müzakere sürecini devam ettireceğine inandıklarını ve iki liderin bu süreçte uzun zamandır çok çalıştıklarını belirtti.

"İki liderin müzakere sürecinde çevrelerinde her zaman devam eden gürültüye rağmen derinden inandıkları süreci devam ettirmek için son derece etkili ve gayretli çalıştığını" vurgulayan Pascoe, süreci eleştirenler bulunduğunu, Kıbrıs dışında bulunanların bile Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak zaman zaman eleştiri oklarına hedef olduğunu söyledi. Ancak Adadaki meselelerin aslı olmayan haberlerle uğraşmaktan çok daha fazla önemli olduğunu belirten Pascoe, "Biz iki tarafa bu olağanüstü karmaşık müzakerelerde yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz, önemli olan bu" dedi.

Genel Sekreter Ban'ın Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer ve ekibinin Adada çalışmalarını gayretle sürdürdüklerini belirten Pascoe sözlerine şöyle devam etti:
"BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un her iki liderle önümüzdeki haftalarda yapacağı görüşmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz, sürecin ilerlemesi için elimizden geleni yapmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Ancak daha önce de tekrarladığım üzere bu bir Kıbrıs sürecidir ve biz BM olarak sürece yardım etmeye, süreci kolaylaştırmaya çalışıyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz."

Pascoe, BM'nin çabasının süreçte Kıbrıs'ta belli tür bir anlaşmanın sağlanmasını ya da belli bir yöne gidilmesini sağlamak değil, iki liderin kendilerinin doğru olduğuna inandıkları ve iki tarafın referandumda destekleyecekleri bir anlaşmaya varmalarını sağlamak olduğunu da vurguladı.

Pascoe, Genel Sekreter Ban'ın New York'ta Kıbrıslı liderlerle ayrı ayrı mı yoksa üçlü bir toplantıda mı görüşeceğinin sorulması üzerine ise "ayrı ayrı" demekle yetindi.

Rum basınına yansıyan haberlerde, Pascoe'nun ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Frank Urbancic'le yaptığı görüşmede müzakere sürecinde "Kıbrıs Rum yönetimine baskı yapılmasını söylediği" yolundaki iddialar gündeme gelmişti.

Bu arada Rum yönetimi lideri Dimitris Hriftofyas'ın 64. BM Genel Kurul üst düzey toplantıları için geleceği New York'ta 24 Eylül günü BM Genel Kurulunda konuşma yapması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler