Yunanistan'a uyarı

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu, Yunanistan ile ilgili hazırladığı son raporda, bu ülkeden, ırkçılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele konusunda daha fazla çaba göstermesini istedi.

Yayınlanma: 15.09.2009 - 10:35
Abone Ol google-news

Avrupa Konseyi Komisyon'u tarafından bugün yayımlanan raporda, Yunanistan'a, Batı Trakya'daki Türklere yönelik uygulamalardan dolayı eleştiriler yöneltildi.

Batı Trakya'daki Türk azınlığın müftü ve imam seçimleri konusunda, Yunan yönetiminin, azınlık üyeleri ile yapıcı bir diyaloğa girmesi talep edilen raporda, yine Türk azınlığın yardım derneği ve vakıflarla ilgili haklarına da saygı gösterilmesi istendi. Raporda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu konularda verdiği kararlara uyulması tavsiye edildi.

Komisyon raporunda, okul kitaplarından farklı dinlerle ilgili olumsuz ifadelerin çıkartılması istenirken, Atina'da inşa edilecek cami ile ilgili ortayı çıkan idari sorunların giderilmesi istendi.

Raporda, Türk ve Makedon azınlığa yönelik ayırımcı saldırılara ilişkin etkili soruşturma başlatılması istendi ve yine Yunanistan'ın bu ülkedeki azınlık mensuplarının haklarının korunması için ülke genelinde etkili kampanya başlatması tavsiye edildi.

Yunanistan'da ayırımcılığa karşı 2005 ve 2008 yıllarında kabul edilen yasalara atıfta bulunulan raporda, bu yasaların etkili biçimde uygulanmadığının altı çizilerek, bu konuda da halkın bilinçlendirilmesi talep edildi.

Raporda, Romanlar, siyasi mülteci ve göçmenlere ilişkin ayırımcı ve hoşgörüsüz uygulamalara da dikkat çekildi ve göçmenlerin kaldığı gözaltı ve sığınma merkezlerinin iyileştirilmesi istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler