Petrol-İş'ten oturma eylemi

Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (PETROL-İŞ) üyesi bir grup işçi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) önünde oturma eylemi başlattı.

Yayınlanma: 15.09.2009 - 10:42
Abone Ol google-news

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) önünde toplanan Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (PETROL-İŞ) üyesi işçiler, davul zurna eşliğinde halay çekti. TPAO ve BOTAŞ'taki toplu iş sözleşmesi sürecine ilişkin taleplerini içeren çeşitli sloganlar atan grup adına PETROL-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustfa Öztaşkın, bir basın açıklaması okudu.

Öztaşkın, AB'ye uyum doğrultusunda çok sayıda yasanın değiştirildiğine dikkati çekerek, ''Ama 12 Eylül'ün izlerini en çok taşıyan, özgürlüklerden uzak, yasaklamalarla dolu, sendikaların gelişimini, toplu sözleşmeyi yapmayı değil yapmamayı içeren Sendikalar Yasası'nda bir türlü değişiklik olmuyor'' diye konuştu.

Bu yasanın, ''işçinin elini kolunu bağladığını, grev hakkını kısıtladığını'' savunan Öztaşkın, grev hakkının olmadığı yerde özgür toplu sözleşme düzeninin olamayacağını ifade etti.

TPAO ve BOTAŞ'taki mücadelelerinin, aynı zamanda Sendikalar Yasası'nın değişmesi, petrol sektöründeki grev yasaklarının kaldırılması mücadelesi olduğunu ifade eden Öztaşkın, yasalar grev yapmalarını engellese de sendika üyesi işçilerin 24 saat iş bırakma eylemi yaptıklarını söyledi.

Anayasa'ya göre, uluslararası sözleşmelerin iç hukuk karşısındaki üstünlüğüne işaret eden Öztaşkın, uluslararası sözleşmelerce kendilerine tanınan ''çalışmama hakkını'' gerekirse bundan sonra da kullanacaklarını belirtti.

Öztaşkın, toplu iş sözleşmesi sürecindeki taleplerinin, ''aynı işi yapan, aynı kalifikasyon ve öğrenim düzeyine sahip çalışanlar arasındaki ücret dengesizliklerinin giderilmesi, genel ücret seviyelerinin arttırılması'' olarak sıraladı.

Toplu iş sözleşmesi sürecinde sorunlarının çözülmesini istediklerini bildiren Öztaşkın, bu gerçekleşmezse ''çerçeve sözleşme'' imzalansa bile mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

İşçiler, basın açıklamasının ardından, TPAO girişindeki alanda kurulan çadır önünde, yarın saat 17.30'da sona erecek oturma eylemine başladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler