Sarkozy Gürcistan'da

Rusya ile Gürcistan arasında ateşkes sağlanmasına katkıda bulunan AB dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rusya'daki temaslarının ardından, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e geldi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Dış Politika Şefi Javier Solana'nın da eşlik ettiği Nicholas Sarkozy, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile başkanlık sarayında bu gece biraraya gelecek.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 14:43
Abone Ol google-news

Saakaşvili ve Sarkozy'nin temaslarının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor.

Öte yandan Gürcistan, Sarkozy'nin Moskova'daki temasları sırasında Rusya'nın, Abhazya ve Güney Osetya dışındaki Gürcü topraklarından 10 Ekim'e dek çekileceğini açıklamasını, ''çok önemli bir sonuç'' olarak değerlendirdi.

Açıklama, Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksandır Lomaya tarafından yapıldı.

Rusya ziyareti

Sarkozy Gürcistan ziyareti öncesi Rusya Cumhurbaşkanı Dimitriy Medvedev ile bir araya geldi.

Medvedev, görüşmenin başında yaptığı açıklamada, görüşmede Gürcülerle Güney Osetyalılar arasındaki çatışmanın son bulmasını görüşmek için bir araya geldiklerini belirterek, ''Burada bir ay önce üzerinde mutabakata varılan ilkelerin yerine getirilme sürecini görüşeceğiz'' diye konuştu.

Sarkozy de yaptığı açıklamada, Rusya'da, barıştan yana olan Avrupa'yı da temsil ettiklerini ifade ederek, ''Herkes üzerine düşen görevi ne kadar çabuk yerine getirirse, barışa da o kadar çabuk ulaşmış oluruz'' dedi.

Görüşme basına kapatılırken, iki liderin görüşme sonunda ortak basın toplantısı yapmaları bekleniyor.

Görüşmelerde Gürcistan'a AB gözlemci misyonunun gönderilmesi konusunun da detaylı bir şekilde gündeme gelmesi beklenirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko, Moskova'da yaptığı açıklamada, bölgeye AB gözlemci gücü gönderilmesinin BM ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) uluslararası gözlemci çabalarında kırılmalara yol açabileceği uyarısında bulundu. Nesterenko'nun görüşmeden önce buna karşı oldukları yolunda açıklama yapması dikkat çekti.

Sarkozy ve beraberindeki AB yetkililerinin Moskova'daki temaslarının ardından Gürcistan'a gitmeleri bekleniyor. Gürcistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sarkozy'nin, temaslarında Güney Osetya'daki çatışmalar üzerine Fransa'nın arabuluculuğunda Rusya ile imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanması sürecinin değerlendirileceği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler