Gül'ün Ermenistan ziyareti dış basında

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyareti dış basında yer bulmaya devam ediyor. Fransız Le Figaro, Liberation ve İngiliz The Times gazeteleri tarihi buluşmaya sayfalarında geniş yer verdi. Üç gazetenin Gül'ün Ermenistan ziyareti ile ilgili ortak yorumu ise iki ülke arasında yeni bir dönemin başladığı yönünde.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 10:54
Abone Ol google-news

Dünyaca ünlü Fransız Le Figaro, Liberation ve İngiliz The Times gazeteleri bugünkü sayılarında Gül'ün Erivan'a milli maç için yaptığı ziyarete geniş yerdi.

Le Figaro gazetesi, ''Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler yavaş yavaş ilerliyor'' başlığıyla verdiği haberde, ''İki komşu ülke, Dünya Kupası elemeleri için yapılan kura çekilişini, yakınlaşma için fırsat olarak kullandı'' yorumunu yaptı.Gazete, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın hemen açılmasının beklenmediğini belirtti ve ''Türk diplomatik kaynaklarına'' dayanarak, Ankara'nın Erivan'dan küçük de olsa Yukarı Karabağ konusunda bir jest beklediğini yazdı.

Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesi için iki ülkeyi ilgilendiren bütün konularda aynı anda ilerleme arzusunda olduğu görüşünü dile getiren Le Figaro, ''Kafkasya'daki krizin iki ülke arasındaki sorunun çözümünü de hızlandırabileceği'' yorumunu yaptı.

Liberation gazetesi de ''Gül ve futbol diplomasisi'' başlığıyla verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan dönüşü yaptığı açıklamalara geniş yer verdi. Gazete, iki ülke dışişleri bakanlarının New York'taki BM Genel Kurul toplantılarında yeniden görüşme kararı aldıklarını hatırlattı.

The Times

İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi ise ''Eski düşmanlar diplomasi topunu yuvarlamaya başladı'' başlığını kullandı.

Dünya Kupası eleme maçının Türkiye ile Ermenistan arasında görüşme başlatılmasını sağlayan bir fırsata dönüştüğünü yazan gazete, ''futbolun bu kez tarihin en büyük düşmanlıklarından birinin ortadan kaldırılmasının aracı haline gelme yolunda olduğu'' yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın görüşmeden sonra yaptıkları açıklamalarda dile getirdikleri memnuniyet ifadelerine dikkati çeken gazete, iki ülke arasında görüşülmesi gereken pek çok konunun bulunduğunu kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler